Maros megyében elkezdődött a 3-5 év közötti gyermekek óvodai beíratásának időszaka

A 2022-2023-as tanévre írathatják óvodába a szülők 3 és 5 év közötti gyermekeiket. Idén technikai támogatás hiányában már nem segíti az óvodai beiratkozást az erre szánt számítógépes alkalmazás.

A beiratkozás két szakaszban történik: az adott tanévben az adott óvodai egységbe járó és a 2022-2023-as tanévben óvodába járó gyermekek újbóli felvétele, valamint az új gyermekek felvétele.

„A beiratkozás első szakasza július 10-ig tart, ezt követően július 13–15. között a szülők által leadott beiratkozási kéréseket dolgozzák fel. Az első körben elsőbbséget élveznek azok a gyermekek, akik 2022. augusztus 31-ig betöltik a 3 évet  vagy valamilyen speciális helyzetűek. Ha például a gyermek 1-es típusú cukorbeteg, akkor a szülők bármelyik óvodába beírathatják a gyermeket, függetlenül attól, hogy a körzethez tartoznak vagy sem. Ilyen esetben az óvoda törvény szerint köteles fogadni az érintett gyermeket, továbbá biztosítania kell számára a megfelelő egészségügyi ellátást is az óvoda asszisztensnője, esetenként orvosa segítségével, valamint ha szükség van rá fel kell készíteni az óvoda pedagógusait, alkalmazottait a gyermek fogadására. Ilyen típusú felkészítők folyamatosan voltak és lesznek még, ebben a Maros Megyei Tanfelügyelőség mindig partner volt és lesz”– mondta el a Maszolnak Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes.

A második beiratkozási szakasz július 22-július 28. között lesz, amelyre a fennmaradt helyekre írathatják be gyermekeiket a szülők - hangsúlyozta a főtanfelügyelő-helyettes. A leadott kérések sorrendje nem befolyásolja a gyermek beíratási folyamatát. Jelenleg elegendő hely van az óvodákban, az egyetlen gond az elosztással lehet, mivel vannak olyan központi óvodák, ahová nagyon sokan jelentkeznek, miközben a városnegyedekben levő óvodák helyei nehezebben telnek fel-tette hozzá. Ha a szülőktől beérkezett kérelmek száma meghaladja az üresedési helyek számát, a gyermekek elosztása az általános elosztási kritériumok szerint történik, minden gyermek dossziéját külön-külön értékelik.           

A bölcsődékbe való beiratkozás folyamata ugyanaz, mint az óvodák esetében - hangsúlyozta a főtanfelügyelő-helyettes. Az országos helyzethez hasonlóan Maros megyében is szükség lenne további bölcsődék létrehozására, a helyek bővítésére a kiskorúak befogadása érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?