Hátrányos helyzetű gyermekek számára indultak óvodák Maros megyében

A Divers Egyesület és a Norvég Alap jóvoltából Maros megye két településén indítottak óvodai csoportot olyan, szociálisan hátrányos kisgyerekek számára, akik eddig különféle ok miatt nem jártak óvodába.

A projekt vezetője Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke a Maszolnak arról számolt be, hogy negyven olyan kisgyerekről van szó, akik többnyire azért nem jártak eddig óvodába, mert anyagilag nehéz körülmények között élő szülők gyerekei. Nem telik tízóraira, valamint az öltözékük sem olyan, amilyen a többi gyereké – ezért a szülők nem is szívesen viszik óvodába a gyerekeket.

A két csoportot Alsóbölkényben, illetve Dézsfalván indították el, a projekt jóvoltából óvónő és kisegítő személyzet, illetve egy szociális közvetítő alkalmazása is lehetséges. A gyerekek óvodáztatása mellett a szülőkkel is foglalkoznak, ugyanis a projekt részét képezi az is, hogy az  édesanyákat mesélni tanítják, gyerekeikkel közös meseolvasásra bátorítják, ami egyrészt a meghitt anya-gyerek kapcsolatot erősíti, valamint a felnőttek olvasási képességeit is fejleszti.

Koreck Mária elmondta, minden héten egy olyan meséskönyvet adnak az anyaáknak kölcsön, amelyben sok kép van és kevés szöveg és arra biztatják őket, hogy gyerekükkel közösen lapozgassák a kötetet és olvasgassák a meséket, vagy meséljenek a képek alapján. A gyerekek számára nem külön csoportot hoztak létre, hanem a már meglévő óvodai csoportokba integrálták őket – tette hozzá a Divers elnöke.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?