Marosvásárhelyi rendezvények a fogyatékkal élők világnapján

Marosvásárhelyen a december 3-i Fogyatékkal Élő Személyek Világnapján számos rendezvénnyel, kerekasztal-beszélgetéssel, könyvbemutatóval hívták fel a közvélemény figyelmét arra, hogy mivel küzdenek mozgáskorlátozott, rosszul látó vagy rosszul halló, illetve egyéb fogyatékkal élő embertársaink.

Maros megyében 18 ezer fogyatékkal élő személyt tart nyilván a megyei szociális és gyermekjogvédelmi igazgatóság. Többségük, mintegy 16 ezer személy felnőtt, 1300 pedig gyerek. A halmozottan fogyatékosak száma közel nyolcezer, a gyerekeké 350. Akadnak, akik így születtek, vannak, akik valamilyen betegség, vagy baleset miatt váltak sérültté.

Ezeknek az embereknek nem csak a fogyatékosságukból eredő mozgáskorlátozással kell megküzdeniük, de sokan anyagilag is igencsak szűkösen élnek, hiszen juttatásaik nagyon alacsonyak Romániában. Pedig a fogyatékkal élőknek még a sajátos igényeikre is gondolni kell(ene), arra, hogy vannak, akik állandó felügyeletre, illetve segítségre szorulnak. A legtöbben a családban, a szülőktől kapják ezt az ellátást.

Az Alpha Transilvana Alapítvány, a Mozgássérültek Maros Megyei Egyesülete, a Nemlátók és Hallássérültek Egyesületével közösen, a Divers Egyesület, valamint a HIFA Románia szervezett különféle rendezvényt ezen a napon. A Promenada Mall parkolójában az Alpha Transilvana Alapítvány egész napos eseménysorozatra várta a mozgássérültek mellett az egészségeseket is, akik megtapasztalhatták, milyen a kerekesszékes közlekedés, valamint az alapítvány kötelékében tevékenykedő fiatalokkal is megismerkedhettek. Emil Sabău sajtószóvivő arról tájékoztatott, hogy az alapítvány tulajdonában levő, nemrég vásárolt kisbuszt, amellyel kerekesszékesek utaztatására alkalmas, mások is kikölcsönözhetik.

A Maros megyei könyvtár folyóirat részlegén csütörtök délután könyvbemutatót tartottak. Az Életképek című kötet fogyatékkal élő emberek élettörténeteit mutatja be. A Maros megyei önkormányzat, a megyei könyvtár és a HIFA-Románia Egyesület együttműködésében szervezett rendezvényen Liliana Moldovan a könyvtár munkatársa és Csata Éva a HIFA-Románia Egyesület ügyvezető igazgatója mutatta be az interjúkötetet. Péntek délelőtt a könyvtár Mihai Eminescu olvasótermében került sor a Hangos könyvtár nemlátóknak, nemlátó gyerekeknek szervezett Mikulás-járás programra.

December 7-én, az Alpha Transilvana Alapítvány konferencia termében délután 13 és 15 óra között a HIFA-Románia Egyesület, a Dizabnet, az Alpha Transilvană Akapítvány, valamint a Maros Megyei Mozgássérültek Egyesülete együttnüködésében szervezett kerekasztal-beszélgetés lesz. Téma: akadálymentesítés, a sérült emberek integrálása, esélyegyenlőség biztosítása a intézmények, iskolák, lakhelyek és kulturális rendezvényeken való részvételben, a város területén – lakóközösségekben, közúti közlekedésben stb. Ugyanaznap este 6 órától a Kultúrpalota nagytermében jótékonysági előadást tartanak Ismerj meg egy fogyatékkal élő személyt! címmel. 

Kapcsolódók

Kimaradt?