Lucian Bode: nem a koalíció döntött a 250.000 lejes értékhatár bevezetéséről a hivatali visszaélés meghatározásánál

Tagadta péntek este a Nemzeti Liberális Párt (PNL) főtitkára, Lucian Bode azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a koalíció vezetői döntöttek vasárnap este a 250 000 lejes értékhatár bevezetéséről a hivatali visszaélés meghatározásánál.

A belügyminiszter a parlamentben újságíróknak elmondta, maga is jelen volt a vasárnapi koalíciós ülésen, amelyen csak „érintőlegesen” esett szó a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról. Közlése szerint a tanácskozáson felhatalmazták Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter arra, hogy a kormánypártok parlamenti frakcióival konzultálva „találjon egy megoldást” az értékhatárra, de konkrét összegekről nem esett szó.

Mint ismert, szerdán a szenátus megszavazta azt a törvénymódosítást, hogy a hivatali visszaélés csak 250.000 lejt meghaladó kár esetén minősül bűncselekménynek. A belügyminiszter hangsúlyozta, jómaga nem értesült erről az összegről. „De azt nem hiszem, hogy a szenátorok ne tudták volna, miről szavaznak, amikor elfogadták a 250.000 lejt” – jelentette ki Bode.

Fotó: Agerpres

A politikus szerint lehet, hogy jobb lett volna a büntető törvénykönyvet módosító tervezetben a kormány javasol egy értékhatárt, de ez esetben joggal merülhetett volna fel az a kifogás, hogy miért nem a parlamentre bízták az összeg megállapítását. Bode ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a módosításokat döntő házként megvitató képviselőházban sikerült majd egy „ésszerű” értékhatárt rögzíteni a Btk.-ban a hivatali visszaélés meghatározásánál.

A Btk.-t az indoklás szerint azért kellett módosítani, mert az utóbbi években több előírását alaptörvénybe ütközőnek minősített az alkotmánybíróság. A kormány által beterjesztett tervezetben nem szerepelt semmilyen értékhatár a hivatali visszaélésnél, az erre vonatkozó módosító indítványt a keddi szenátusi szakbizottsági vita során fogadták el a kormánykoalíció törvényhozói. A szenátus szerdai döntését hevesen bírálta az ellenzék, a REPER tüntetést is hirdetett a kormánypalota előtti térre.

Szerda délután a Szociáldemokrata Párt (PNL) elnöke, Marcel Ciolacu közölte, hogy az igazságügyi minisztériumtól vár javaslatot a hivatali visszaélés meghatározásának olyan jellegű módosítására, amely összhangban van az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel és a Velencei Bizottság ajánlásaival. Válaszul az igazságügyi tárca 9000 lejes értékhatár bevezetését javasolta a koalíciónak. Ezzel az összeggel a kormánypártok is egyetértenek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?