Bode: Romániának továbbra is célkitűzése a 2023-as schengeni csatlakozás

Romániának továbbra is célkitűzése a 2023-as schengeni csatlakozás – jelentette ki a sajtónak a Bel- és Igazságügyi Tanács csütörtöki ülése után Brüsszelben Lucian Bode.

A belügyminiszter elmondta, hogy az ülésen a schengeni térség bővítési folyamatának Románia 2023-as felvételével történő lezárását szorgalmazta. „Mindannyian ismerik az érveket. Csak egy pontot emelnék ki, azt, amit a beszédemben is elmondtam. Meggyőződésem, hogy Románia schengeni csatlakozása jelentősen növeli az Európai Unió külső határainak, a schengeni határoknak és az európai uniós polgároknak a biztonságát” – jelentette ki Bode.

Fotó: Adobe Stock

A miniszter beszámolója szerint a schengeni térség általános helyzete mellett a migráció kérdése és az ukrajnai háború fejleményei szerepeltek a Bel- és Igazságügyi Tanács ülésének napirendjén.

Közölte, hogy üdvözli Ylva Johansson belügyi biztos csütörtökön ismertetett jelentését, amely szerint az idei év első hónapjaiban a nyugat-balkáni útvonalon 44 százalékkal csökkent a migráció a múlt év végéhez képest. Ez szerinte az Európai Bizottság és a tagállamok eddigi lépéseinek hatékonyságát bizonyítja.

Mint ismert, tavaly decemberben Ausztria és Hollandia megakadályozta Bulgária és Románia schengeni csatlakozását. Mindkét ország ellenzi Bulgária csatlakozását, míg Románia esetében csak Ausztria fejezte ki ellenvéleményét. A kérdésben való megállapodáshoz a tagországok egyhangúságára van szükség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?