Petíciót indított Brassó polgármestere, hogy megvédje Bukaresttől a Fellegvárat

A brassói önkormányzat mellett több minisztérium is igényt formál a brassói fellegvárra, mely hosszas pereskedés után került vissza állami tulajdonba. Allen Coliban, a város polgármestere online aláírásgyűjtést is indított, hogy „visszaszerezzék a várukat”.

Az erdélyi város fölé magasodó erődítményről február közepén mondott le eddigi tulajdonosa, az Aro Palace Rt. szálloda- és vendéglátóipari vállalat egy, a Bukaresti Értéktőzsdéhez (BVB) eljuttatott közleményben. A cég az 1990-es években jutott hozzá az értékes műemléképülethez, és azután volt kénytelen megválni tőle, hogy többéves pereskedés után a legfelsőbb bíróság kimondta: az ingatlan az állam tulajdona.

A helyi önkormányzat korábban nyomatékosan jelezte, hogy igényt tart az épületegyüttesre, melyet a közösség érdekében hasznosítana, de kedden kiderült, hogy Bukarest sem hajlandó lemondani róla. Az erődítmény a pénzügyminisztériumon keresztül kerül állami köztulajdonba, amely a többi szaktárcát is megkérdezte, igényt tart-e rá – írta a belügyminisztérium keddi közleményére hivatkozva a Mediafax.Fotó: Wikipedia/Mihai Răducanu

A közlemény szerint a belügyminisztérium mellett az oktatási tárca is kifejezte azon igényét, hogy átvenné az épületegyüttes felügyeleti jogát. Az ingatlan további sorsáról kormányszinten döntenek, amit kormányhatározattal szentesítenek – írta a belügy. Hangsúlyozták: nincs szó az ingatlan „erőszakos kisajátításáról" – amivel Allen Coliban brassói polgármester vádolta a szaktárcát –, a belügyminisztérium csupán a pénzügyi tárca megkeresésére reagált, amikor igényt formált az épületre.

A brassói elöljáró egy nappal korábban Lucian Bode belügyminiszterre utalva közösségi oldalán azt írta: „Bode miniszter el akarja venni a brassói Fellegvárat!" Rámutatott: az erődítményt a brassói polgármesteri hivatal perelte vissza egy hét évig tartó bírósági eljárással, melyben tavaly novemberben hirdettek jogerős ítéletet. „A tárgyalásokon a kormány, a román állam képviselőjeként meg sem jelent, hogy védje az érdekét” – írta Allen Coliban.

Az elöljáró szerint a román kormány „hivatalos iratokban ígérte", hogy a végső ítélet után kormányhatározattal átadja az ingatlant a brassói önkormányzatnak, de most a belügy átvenné az épületet. Felszólította a brassóiakat: „rendezzék soraikat, és védjék meg a várat, ahogyan az elmúlt évszázadokban is tették.” Az elöljáró online aláírásgyűjtést is indított a közösség akaratát alátámasztandó, a petíciót kedden kora délutánig több mint háromezren látták el kézjegyükkel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A polgármester a brassói honatyákhoz is felhívást intézett, kérve: védjék a helyi közösség érdekeit Bukarest ellenében. Azt írta, hogy a polgármesteri hivatal vissza nem térítendő támogatást is lehívott a vár felújítására, sürgős a tulajdonjog mielőbbi tisztázása. „Itt a pillanat, hogy rendezzük a sorainkat és visszaszerezzük a várunkat" – fogalmazott bejegyzésében az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben polgármesterré választott Allen Coliban.

A brassói fellegvárat az erdélyi műemlékeket összesítő Kastélyok Erdélyben gyűjtőportál szerint 1554–1557-ben építette kőből Castaldo császári hadvezér. 1618-ban tűzben megrongálódott, de kibővítve újjáépítették. A város fölé emelkedő, erdős Fellegvár-hegy tetején áll, sétányokon közelíthető meg. A kommunizmusban a titkosrendőrésg, a hírhedt Securitate börtönként, majd levéltári lerakatként használta, ma középkori étterem és fegyverkiállítás működik benne.

Kapcsolódók

Kimaradt?