Visszakerül az önkormányzat tulajdonába a brassói fellegvár

A történelmi műemlék 1990-ben tisztázatlan körülmények között és ingyen került egy magáncég tulajdonába.

Visszaszolgáltatja a brassói fellegvárat a helyi önkormányzatnak eddigi tulajdonosa, az Aro Palace Rt. A szálloda- és vendéglátóipari vállalat ezt egy, a Bukaresti Értéktőzsdéhez (BVB) eljuttatott közleményben tudatta.Fotó: Facebook/Citadela Brașov Cetatea Brașov

A cég azért kénytelen megtenni ezt a lépést, mert a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék helyben hagyta a Brassó Táblabíróság korábbi döntését, mely azt mondta ki, hogy az ingatlanegyüttes tulajdonosa a román állam.

Az Aro Palace 1990-ben vélhetően illegális úton, ingyen tette rá a kezét a nagy értékű műemlékre. A cég 2021-ben megpróbálta eladni a brassói önkormányzatnak, először 5,2, majd 3,3 millió euróért. Az önkormányzat azt követően terelte jogi útra az ügyet, hogy kiderült, a telekkönyvben mindvégig a város szerepelt tulajdonosként.

A Márton-hegyen álló fellegvár építése a XVI. században kezdődött, kezdetben erődként, majd kaszárnyaként szolgált. Védelmi feladatot utoljára 1849-ben látott el, amikor a magyar honvédek próbálták meg feltartóztatni a cári csapatokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?