Félmillió euróért eladó a Jósika-kastély

A műemléképületben a szocializmus idején egy mezőgazdasági termelőszövetkezet irodái működtek.  

Eladó báró Jósika Miklós (1794-1865) szurduki kastélya. A Sotheby’s International Románia aukciós ház 560 ezer euróért árulja az erősen leromlott állapotú műemléket. Szurduk Szilágy megyében található, Zsibótól keletre.A szurduki Jósika-kastély | Fotó: sothebysrealty.ro

A kastelyerdelyben.ro információi szerint a kastélyt az író apja építtette, akit szintén Miklósnak hívtak. A jelenlegi kastély helyén egy udvarház állt. Az épület egyszintes, két főhomlokzati sarkát egy-egy bástya erősíti. Az egyik kerek, míg a másik hatszög alaprajzú. Az épület több átalakítás és toldás révén nyerte el jelenlegi formáját.

A Sotheby’s leírása szerint a helyiek úgy tartják, hogy egy, a közelben állt római castrum köveiből építették. A kastély egykori kertjének a bejáratát őrző oroszlánok jelenleg a zsibúi Wesselényi-kastélyban láthatók.                                                                     

Az államosítás után a helyi termelőszövetkezet használta, majd egy magánvállalkozás raktárai működtek benne. A kastelyerdelyben.ro szerint a család nem igénytelte vissza.

Báró Jósika Miklós 1834-ben telepedett le Szurdukon. Később Pestre költözött, de a nyarakat továbbra is a szép természeti környezetben fekvő kastélyban töltötte. A magyar regényírás atyjaként is emlegetett Jósika legismertebb műve a Báthory Zsigmond korában játszódó Abafi.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?