banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Székelyföldi Lovas Központot rendeznek be az oltszemi Mikó-kastélyban

A műemlék épületet az országos helyreállítási terv keretében újítanák fel.

Székelyföldi Lovas Központ létrehozását tervezi Kovászna Megye Tanácsa az oltszemi Mikó-kastélyban, amely évekig gyermekotthonként működött, ám az ott nevelt gyerekeket nemrég új építésű családi típusú házakba helyezték át. A háromszéki önkormányzat hétfői ülésén döntött arról, hogy felújítják a kastélyt, az erre vonatkozó pályázatot ezen a héten nyújtják be.Az oltszemi Mikó-kastély | Fotó: Kocsis B. János

Az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében a kormány 12 turisztikai-kulturális útvonal létrehozását tervezi, köztük az erdélyi kúriák útját, amelynek egyik állomása lesz az oltszemi Mikó-kastély. Az A-kategóriás műemléket Kovászna Megye Tanácsa 2014-ben Bodok község önkormányzatával közösen vásárolta meg.

„Nagyszerű lehetőségnek tartjuk az országos helyreállítási terv pályázati kiírását, hiszen a felújítást követően végre bekapcsolhatjuk a turisztikai körforgásba ezt a páratlan műemléket, amely az elmúlt évtizedekben méltatlanul merült feledésbe” – hangsúlyozta Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök tájékoztatása szerint a kastély felújítását célzó pályázat összértéke 18,3 millió lej, amelyből az uniós támogatás hozzávetőleg 7 millió lej. A projekt tartalmazza a 600 négyzetméteres épület és a mellette lévő medence felújítását. A munkálatokat követően az épületben a Székely Nemzeti Múzeum külső kirendeltségeként hozzák létre a székelyföldi lovas kiállítást.

„Több lépésben tudjuk megvalósítani a Székelyföldi Lovas Központot, hiszen most a kastély épületének felújítására pályázunk, majd a továbbiakban a hozzá tartozó tíz hektáros területet és a melléképületeket is hasznosítani fogjuk” – magyarázta Tamás Sándor.

Oltszem a hazai lovasfogathajtás kiemelkedő helyszínének tekinthető, hiszen néhány éve éppen a Mikó-kastély közelébe épült meg az ország egyetlen háromcsillagos fogathajtó pályája, ahol nemzetközi versenyeket lehet lebonyolítani.

Legutóbb az elmúlt hétvégén szervezték Oltszemen a Nemzetközi Fogathajtó Versenyt. Ezen 18 fogat méretkezett meg, kettő Magyarországról, egy pedig Görögországból érkezett és díj-, maraton-, illetve akadályhajtásban mérték össze tudásukat. A nemzetközi versenyt összesítettben a háromszéki Bartha Eduárd nyerte, az országos versenyben pedig a tiszakécskei Szabó Zoltán lett az első.

Tömegesíteni szeretnék a lovassportot Erdélyben és Székelyföldön, a cél, hogy minél több gyerek kezdjen el lovagolni. A későbbiekben erre építkezve lehet a versenysportot fejleszteni, fejtette ki Potápi Árpád a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki jelen volt a fogathajtó versenyen. Potápi Árpád rámutatott: azt szeretnék, hogy visszatanuljuk azt a lovaskultúrát, ami jellemző volt a magyarokra, ehhez Székelyföldön már megvannak a feltételek.

Tánczos Barna, környezetvédelmi miniszter elismerően nyilatkozott az eseményről és rámutatott, hogy a fogathajtás drága sport, ezért fontos, hogy a háromszéki és a bodoki önkormányzat pénzt és paripát tesz mellé és munkát fektet be azért, hogy Székelyföld felkerüljön a nemzetközi fogathajtás térképére.

Az empire stílusú Mikó-kastély az 1820-as években épült, a központi tengelyében lévő Palotaterem két oldalán női és férfi lakosztályok sorakoznak. A reprezentatív nagyterem falképei a társasági élet egyes jeleneteit ábrázolják, a napóleoni háború jeleneteit idéző képek a férfi lakosztályt dekorálják, míg a női lakosztályban egy európai utazás emlékképeit örökítették meg. Ezek egyedi értéket képviselnek Erdélyben, nemcsak tematikájukban, hanem sorozatjellegükben is. Korábban a Rómer Flóris-terv keretében szakemberek a falképeken sürgősségi beavatkozást végeztek és elkészült a restaurálási terv is. A kastély belső dekorációjának értékes része a vadászterem historizáló faburkolata, beépített szekrényei és ajtókeretei. Az épület déli részében eredeti állapotában maradt meg az intarziás parketta és ugyanott még két eredeti színes mázas csempekályha is látható.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?