Erdély legjei – Maros megye: a marosugrai Haller-kastély

A 2000-es évek közepén döntött úgy a Fóris család, hogy megvásárolja az akkor még omladozó állapotban lévő marosugrai Haller-kastélyt. A felújítás négy évig tartott és Fóris Réka tulajdonos szerint nagyon nehéz volt, mivel a műemlékvédelmi előírásoknak is meg kellett felelni, így régi, hagyományos építőanyagokat kellett használniuk, ám mégis kényelmessé, mindennel felszereltté, modernné is kellett tenniük a kastélyt. Ma testvérével, Fóris Kingával ketten vezetik a vállalkozást, Kinga az étteremmel foglalkozik, Réka pedig a menedzsmenttel. Cikkünk eredetileg 2022. szeptember 25-én jelent meg.

A kastélytulajdonos elmesélte, a Hallerek története a 12. században kezdődik, ők Nürnberg városából származnak és a környék legbefolyásosabb patrícius családjai közé tartoztak. Gróf Haller László a család első tagja, aki Ugrára költözött, fiatalon lett Máramaros vármegye főispánja, és kultúremberként könyvtárat is gyűjtött a kastélyba. Haller László és több más családtagja portréja megtalálható ma a kastélyban, ezeket a Hallerek ajándékozták kiállításra, ugyanakkor pár fontosabb könyv is itt tekinthető meg a Haller-kastély eredeti könyvtárából. A kastély alapjait a 17. századig lehet visszavezetni, a borpince őrzi ennek emlékét, ám a ma látható épület valamikor a 18–19. század fordulóján épült késő barokk stílusban. Az 1949-es államosítás után a kastélyban iskola, majd bentlakás, pékség és raktár is működött.

A kastélyt eredeti állapotába állították vissza

Fóris Réka elmesélte, igyekeztek a kastélyt korhű módon berendezni, amikor elkészült a felújítása, meghirdették, hogy szeretnék visszavásárolni a kastély régi bútorait, ám sajnos csak néhány darab került elő. Az első emeleten van egy eredeti szekrény, a kerelőszentpáli Haller-kastélyból átkerült a régi zongora, és van egy ülőgarnitúra is, ami a kastélyból való. Az alsó szinten jelenleg a recepció működik és lakosztályok vannak, fönt van az étterem, meg több szoba és konferenciaterem is működik. Fényképek alapján visszaállították a kastély belső tereit eredeti állapotukba, a legtöbb rész fából készült, a mennyezetet is visszaalakították fából, és új, intarziás mintás ablakokat szereltek be.

A családtagoknak több személyes tárgyát és portréját őrzik a kastélyban. Egyik szekrényükben az utolsó leszármazottukról található egy fénykép, Haller Ilonáról például, akitől a kastélyt megvásárolták. Ő volt az, aki segített régi képekkel és tanácsokkal az eredeti állapotot visszaállítani, ugyanakkor a saját esküvőjén felszolgált menüsor is ki van állítva. Egy másik tárlóban a régi kályhákból származó csempedarabok vannak kiállítva. A kastély címerét szintén kiállították, ez a kerelőszentpáli Haller-kastélyból származik és a család történetéről mesél.

Az emelete egy vendégfogadó tér van berendezve, ahol néhány családi portrét is kifüggesztettek, azoknak a családtagoknak a képeit, akik a kastélyban laktak. A báltermet is visszaállították hajdani állapotába, felújították a parkettet, az ajtók, ablakok kicserélődtek, és jelenleg a kastély étterme működik benne, ahol igyekeznek modern köntösben, de a régi ételeket felkínálni vendégeiknek. A fő specialitásuk a kacsa.

Minden évben valamivel bővítik a kastélyt

Fóris Réka elmondta, szeretik a kastélyt a turisták, mivel egy wellness részleget is kialakítottak, és saját termálkútjukból töltik fel a medencéket, ugyanakkor hétvégén rendezvényeket, konferenciákat szoktak szervezni ,illetve borkóstolókat tartanak a pincében, így nem unatkozik senki. A borspincében látható a legjobban a kastély hajdani része, ott régi borokat tárolnak és kínálnak fel vendégeiknek.

A marosugrai Haller-kastély az első kastélyszálló Erdélyben, a Fóris család úttörőnek számít a régi kastélyok felújításában. Azóta többen követték őket és ezt ők nagy örömmel látják. „Nagyon sok nehézségbe ütköztünk a felújításkor, nem mondhatom, hogy könnyű dolgunk volt. De nem bántam meg, és szeretnék minél több kastélyt felújított állapotban látni. Nagyon sok kastély már kezdett megújulni, sokan jönnek tanácsot kérni tőlünk, és mi próbálunk mindenkinek segíteni, hiszen nagyon fontos, hogy megmentsük ezeket az omladozó műemléképületeket az utókornak” – vélte a tulajdonos. Hozzátette, a Haller család is nagyon boldog, hogy legalább egyik kastélyukat sikerült megmenteni és felújítani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?