Erdély legjei – Maros megye: Románia El Caminója, a Via Transilvanica (VIDEÓ)

Cikksorozatunkban az erdélyi megyék értékeit térképezzük fel. Témaválogatásunk rendhagyó és szubjektív, magyar önkormányzati vezetők ajánlásai alapján készült. Így „Erdély legjei” közé a látványos turistacélpontok, a kulturális, építészeti örökség elemei mellé az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági beruházásai és más megvalósításai is bekerültek. Vagyis mindazok az értékek, amelyekre a helyi elöljárók szerint a megyéjük büszke lehet.  

Nemrégiben nyitották meg a Romániát átszelő turistaútvonal, a Via Transilvanica Maros, illetve Hargita megyei részét. Erdély legjei sorozatunkban Péter Ferenccel, Maros Megye Tanácsának elnökével beszélgettünk a Maros megyei útszakasz átadása után. (Videó: Lepedus-Sisko Péter/Varró-Bodoczi Zoltán)

A projektet a Tășuleasa Social Egyesület kezdeményezte 2018-ban, és a megálmodók arra törekszenek, hogy „Románia El Caminóját” hozzák létre, amelyet körbejárva az utazók megismerhetik Románia turisztikai és kulturális örökségeit. Az út tíz megyén halad át, Bukovinából, Putnától indul – Erdélyt átszelve –, és eljut a Dunáig, Drobeta Turnu-Severinig. A civil szervezet azt a célt tűzte ki maga elé, hogy több mint 1000 km hosszú turisztikai és zarándokutat építsenek ki, amelyet autóval, biciklivel és gyalog is körbe lehet járni.

A megálmodók egyrészt a helyi lakosság, másrészt pedig a külföldről idelátogató turisták körében akarják népszerűsíteni Románia kulturális-történelmi és természeti adottságait. A hazaiaknak be akarják bizonyítani, hogy itthon is legalább annyira érdekes módon lehet nyaralni, mint külföldön, ugyanis aki végigjárja az útvonalat, annak egy nagyon intenzív kirándulásban lesz része, amelynek a végén megpihenhet a tengerparton.

„Van minden ezen az útszakaszon. Végigkalauzol Románia történelmén, közben bemutatja a legfontosabb természeti kincseket is, és feltett szándéka, hogy összekösse azokat az etnikai és kulturális közösségeket, amelyek évszázadok óta élnek ezeken a tájakon” – magyarázta a Maszol stábjának Péter Ferenc.

A Maros megyében átadott szakasz a leghosszabb az egész projektből, több mint 160 kilométer, és átszeli az egész megyét. Bemutatja a megye multikulturális jellegét, mivel beérkezik délen Szászföldön, majd a Nagy-Küküllő és a Kis-Küküllő mentét érinti, végül pedig Felső-Maros mentére érkezik. A Szászföld bemutatása után az útszakasz a székelyföldi résznél folytatódik.

A Via Transilvanica útvonal Maros megyében 15 város és község területén halad át a Dános, Apold, Fehéregyháza, Segesvár, Szászkézd, Héjjasfalva, Szováta, Nyárádremete, Alsóköhér, Libánfalva, Görgényhodák, Görgényszentimre, Görgényoroszfalu, Alsóidecs, Marosvécs érintésével. 

Péter Ferenc szerint ma, amikor az idegenforgalom elég nehéz időket él meg, ez egy olyan szolgáltatás lehet, amely olyan turistákat vonzhat az egyes útszakaszokat érintő falvakba és városokba, akik szeretnek a természetben lenni, szeretik a gyalogtúrákat és meg akarják ismerni ezeket a kulturális örökségeket.

„Ezekben az időkben, amikor nem lehet külföldre utazni, ez egy új lehetőség jobban megismerni szülőföldünket, és ezzel tudatosítjuk is az útvonal a székelyföldi részének az értékeit, és segítjük a turizmust. Nagyon sok olyan hely van, amit mi magunk sem ismerünk, mivel inkább távolabbi desztinációkat látogatunk meg, amikor nyaralni megyünk. Ám így már van lehetőség felfedezni azokat a településeket, amelyek közelében élünk” – hangsúlyozta a megyetanácselnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?