FRISSÍTVE – Lemondott Maros megye magyar főtanfelügyelő-helyettese

Lemondott Maros megye főtanfelügyelő-helyettese, Illés Ildikó. Döntését csütörtökön délben tartott sajtótájékoztatóján jelentette be. Mint fogalmazott, 18 év kemény munka után fejezte be tevékenységét, amit nagyon szeretett. Lemondásának fő okaként a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum körül kialakult helyzetet nevezte meg.  

A leköszönő főtanfelügyelő-helyettes hangsúlyozta, mindig kiállt a római katolikus iskola megalakítása mellett, ezért többször is nehéz helyzetbe került. Legutóbb is alaptalan vádakkal illették.

„Korábban is, és most is támogatom az iskola újraalapítását. Az augusztus 31-i tanácsgyűlésen szavaztam és vállaltam a hálózat módosításának elküldését a minisztériumba, ahogy előírja a törvény. A szeptember 8-i vezetői gyűlésen nem a katolikus iskola megalapítása ellen szavaztam, mint ahogy egyesek ezt állítják, hanem a hozzájárulási beleegyezés ellen, amit nem kért a helyi tanács és nem is volt aktuális a törvény értelmében. Akkor követtem volna el törvénytelenséget, ha szavaztam volna. Az iskola létrehozása komoly közösségi probléma, ami meghaladja az én hatáskörömet, ugyanakkor továbbra is akarom ennek az iskolának a létrehozását” – összegezte Illés Ildikó.

A leköszönő főtanfelügyelő-helyettes ugyanakkor kiértékelte az elmúlt 18 évet is. Mint mondta, szorgalommal, szeretettel végezte a munkáját. „A tanfelügyelőségen az általam ott eltöltött idő alatt 12 főtanfelügyelő-váltás történt. A munkaköri leírásom mellett a magyar oktatás volt számomra a prioritás. Arra törekedtem mindig, hogy kiegyensúlyozott, stabil oktatást, továbbtanulási lehetőséget tudjunk biztosítani a helyi közösségnek magyar anyanyelven. Ezt részben sikerült is teljesítenem” – nyilatkozta Illés Ildikó.Fotó forrása: zi-de-zi.ro

Kifejtette, jelenleg megyeszerte 26 214 magyar diákot tartanak nyilván a tanfelügyelőség rendszerében, 1426 osztály és csoport működik a magyar tagozaton. Ezenkívül 410 magyar anyanyelvű óvónő, 523 tanító és több mint 1200 magyar nemzetiségű tanár van Maros megyében. Mint sorolta, 53 magyar igazgató és 42 magyar igazgató-helyettes vezeti és irányítja azokat az oktatási intézményeket, ahol magyar nyelvű oktatás zajlik.

 „Marosvásárhelyen minden általános iskolában működik magyar tagozat. A vidéket sem felejtettük el, támogattuk, igyekeztünk jól felszerelni az iskolákat. Minden településen, függetlenül az osztálylétszámtól, működik magyar osztály. A szakoktatásra is nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen közösségünknek szüksége van jó szakemberekre. A megmaradásért és továbbépítkezésért továbbra is szükség van ezeknek az intézményeknek a fejlesztésére. A kistelepüléseknél konzorciumokat hoztunk létre azért, hogy meg tudjuk menteni a pedagógusaink állását”– számolt be Illés Ildikó.

Hozzátette, az ő tevékenysége alatt és hozzájárulásával jött létre a Bernády György Általános Iskola, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum magyar tannyelvű oktatási intézménnyé vált, a Református Líceumban sikerült óvodát, elemi iskolát és általános iskolai felső tagozatot indítaniuk. Közölte, ingyenes egészségügyi posztlíceumot is létrehoztak a református iskola keretében.

A távozó főtanfelügyelő-helyettes megköszönte a munkatársaival együtt töltött éveket és a szakmaiságot, amiben része volt az évek alatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?