banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Létszükséglet a megyei utak építése a speciális településszerkezetű Hargita megyében

Jelentős megyeiút-hálózattal rendelkezik Hargita megye, az utak karbantartása, felújítása, korszerűsítése létfontosságú a speciális településszerkezetű régióban. A folyamatban lévő és tervezett beruházásokról Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke számolt be pénteken.

A politikus hangsúlyozta: az elmúlt két évben megtöbbszörözték a megyei tanács által útépítésekre szánt összegeket. Míg 2019-ben 27,3 millió, addig 2020-ban 48,3 millió, 2021-ben pedig 36,6 millió lejt fordítottak a megyei utakra.

Rámutatott: Hargita megye fekvése miatt 13 összekötő úton keresztül csatlakozik a szomszédos megyékhez, amelyek állapota az átjárhatóság és megközelítés szempontjából kulcsfontosságú. A politikus elmondta: jelen pillanatban közel 50 munkaponton zajlanak az utakat érintő munkák, amelyek a kisebb beavatkozásoktól az újjáépítésig széles skálán mozognak.

Az elnök szerint a központi költségvetésből az utak karbantartására is alig futja, ezért hitelből és pályázatok útján igyekeztek és igyekeznek forrásokat teremteni az utak javítására. Így az Anghel Saligny-programba 14 útszakasz munkálatait regisztráltak közel 850 millió lej értékben, valamint a Helyi Fejlesztések Országos Programján (PNDL) keresztül is igyekeznek finanszírozást szerezni már elkezdett projektek folytatásához. Borboly Csaba sikeresnek ítélte meg Hargita Megye Tanácsának saját "utas" cégét, amely 25 fős csapattal dolgozik és közel 1 millió eurós forgalmat ért el megalapítása óta.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának udvarhelyszéki alelnöke kiemelte: Székelyudvarhely térségében a számos apró falvat magában foglaló település-szerkezet miatt is rendkívül fontos az utak építése. A kisebb, elöregedő falvak számára a fennmaradás szempontjából létszükséglet az úthálózat fejlesztése.

Elhangzott továbbá, hogy fontos része az utakat érintő tevékenységeknek, hogy azokat telekkönyvezzék. Ez mintegy 500 kilométeren már lezárult, ugyanakkor folyamatban van további 335 kilométer megyei út telekkönyvezése.

(Borítókép: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

Kimaradt?