banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Kiemelt támogatást kapott Csíkszereda az adóvisszaosztásból

Rendkívüli ülésen döntött Hargita Megye Tanácsa a 6 százalékos személyi jövedelemadó-, valamoit az áfa-visszaosztásokból történő támogatásokról. Több településnek utaltak ki támogatást, köztük Csíkszeredának 875 ezer lej értékben.

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön Hargita Megye Tanácsa, amelyen a témát a települések számára visszaosztható áfa-összegek és a kormány tartalékalapjából Hargita megye számára érkező kiemelkedő nagyságú támogatás szolgáltatta.

Csíkszereda a megyei tanács döntése értelmében 875 ezer lej támogatást kap, amelyet az Octavian Goga negyed felújításának munkálataira fordítanak majd. A lakónegyed felújításának munkálatai 13,9 millió lej összértékű beruházás, amely a város saját költségvetéséből valósul meg.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a döntés kapcsán elmondta, nagyon fontos a megyei tanács és a megyeszékhely együttműködése, számos olyan erőfeszítést eszközölnek, amelyek az elkövetkező években hoznak jelentős eredményeket. Kiemelte: a megyeszékhely fejlesztése nem a város határáig tart, hanem az egész térség fejlődését maga után vonja. Amint a polgármester beszámolt, az Octavian Goga negyed teljes felújítását novemberben be szeretnék fejezni, és ebben nagy segítség a megszavazott támogatás. A következő években is jelentős beruházásokat terveznek, amelyeket csak szolidárisan lehet véghezvinni, fűzte hozzá a csíkszeredai elöljáró.

Több település is jól járt

Gyimesfelsőlok 65 ezer lejt kapott az iskola bővítésére és felújítására, a tusnádfürdői medveprogramot 75 ezer lejjel támogatja a megyei tanács. Csíkszentdomokos községnek 15 ezer lejt szavaztak meg medveketrec vásárlására, Csíkszentsimonnak pedig 32 200 lejt vadkárok megelőzésére. Csíkkozmás község 75 ezer lejben részesül adminisztrációs épülettel összekötött orvosi rendelő építésére, Kászonaltíz 150 ezer lejben állatorvosi központ kialakítására.

Az európai uniós finanszírozással épülő csíkmadarasi multifunkcionális központ önrészéhez 100 ezer lejjel járul hozzá a megyei tanács, a csíkrákosi sportpálya kialakításához és a közbiztonsági rendszer bővítéséhez 160 ezer lejjel. Csíkszenttamás községnek 80 200 lejt különítettek el az iskola területének bővítésére és falumúzeumra, Csíkszentgyörgy községnek 297 ezer lejt a kultúrház konyhája és a közösségi ház felszerelésére. Csíkszentmihály község 25 ezer lejt kapott egy vissza nem térítendő EU-s pályázat önrészéhez, Etéd 60 ezer lejt kultúrház felújítására, és Székelyderzs 90 ezer lejt vízvezeték kiépítésére és járdaépítésre.

Hargita Megye Tanácsa továbbá jóváhagyta az alárendeltségébe tartozó Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tisztségjegyzékének módosítását, ugyanis a járványhelyzet súlyosbodása miatt átszervezésekre van szükség az intézményben, és egy belső tűzoltó csapatot is kialakítanak a biztonságos működés érdekében.

Mint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: az ülés rendkívüliségét a költségvetés-módosítás indokolta, ugyanis a kormány forrásokat rendelt el a megye tartalékalapjából. A többi megyékhez képest kiemelt támogatást kapott Hargita megye, ezért Borboly Csaba köszönetet mondott az RMDSZ kormányzati csapatának, illetve Kelemen Hunor szövetségi elnöknek.

Hozzátette: ismét csak úgy tud fogalmazni, hogy egyik szeme sír, a másik kacag, hiszen ha az elmúlt években Hargita Megye Tanácsa több finanszírozási lehetőségre – mint a PNDL – felkészült volna, valószínűleg ma nem kellene hitelből építkezni. De, mint mondta, az elkezdett útépítéseket mindennek ellenére sem lehet leállítani, és amíg az időjárás engedi, nagy ütemben folytatják ezeket.

(Borítókép: Csíkszeredai városháza)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?