FRISSÍTVE – Dacian Cioloş lemondott az USR elnöki tisztségéről, ideiglenesen Cătălin Drulă veszi át a helyét

FRISSÍTVE: Elutasította hétfőn a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőtestülete az alakulat elnöke, Dacian Cioloş javaslatát a párt struktúrájának és működésének módosításáról. FRISSÍTÉS: Források szerint Cioloş a pártgyűlés végén lemondott a pártelnöki tisztségről, és indokairól a 18 órára meghirdetett sajtótájékoztatóján számol be. FRISSÍTÉS:  Cătălin Drulă alelnök veszi át ideilenesen a párt vezetését. FRISSÍTÉS: Sajtótájékoztatóján Cioloş hangsúlyozta, hogy sem újjáéleszteni nem fogja a PLUS-t, sem pedig ismét megpályázni az USR elnökségét.

Pártforrások szerint az elnök indítványát a testület 11 tagja támogatta, 14-en ellene szavaztak. Az USR alapszabálya szerint nem kötelező szavazásra bocsátani az ilyen jellegű tervezeteket, Dacian Cioloş azonban ragaszkodott ehhez. Módosító javaslatok benyújtására is volt lehetőség, a pártelnök azonban elutasította a többség által fontosnak tartott változtatásokat, így az indítványa elbukott.

Fotó: Agerpres

Közben Dacian Cioloş bejelentette, hogy lemond a pártelnöki tisztségről, és hétfőn 18 órától sajtótájékoztatót tart a párt bukaresti székházában, amelyen ismerteti az indokait.

Ideiglenesen Cătălin Drulă veszi át a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetését, miután a pártelnök, Dacian Cioloş hétfőn bejelentette lemondását - közölte Ionuţ Moşteanu szóvivő. A politikus az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozott az USR-ben kialakult helyzetről. Elmondta, hogy a tavalyi tisztújító kongresszuson legtöbb szavazattal megválasztott alelnök, azaz Cătălin Drulă jogosult az ügyvivő pártelnöki tisztség betöltésére. A szóvivő azt is közölte, hogy Dacian Cioloş az USR tagja marad, és összefogásra kéri a párttársait.

Nem szándékozik ismét megpályázni a pártelnöki funkciót, jelentette be hétfő esti sajtótájékoztatóján Dacian Cioloş. A politikus azt is egyértelművé tette, hogy nem fogja feltámasztani a PLUS.t, melynek korábban az elnöke volt, mielőtt az fuzionált volna az USR-vel. „Mivel az Országos Bizottság nem támoatta a párt felélénkítésére vonatkozó tervemet, természetesnek tartottam, hogy benyújtsam a lemondásomat. (...) Nem az erőm hiányzott, hanem a meggyőződés, hogy együtt tudunk működni” – nyilatkozta Cioloş.

A lemondott pártelnök nem zárta ki, hogy versenybe száll majd az államelnöki székért, de hangsúlyozta, ahhoz egy erős pártra van szükség, azért pedig sokat kell még dolgozni.

Az USR alelnöke, Dan Barna csütörtök este azt nyilatkozta, hogy Dacian Cioloş kilátásba helyezte a lemondását az országos elnökség aznapi ülésén, ha a vezető testület nem fogadja el a párt átszervezéséről szóló javaslatait.

Cioloş másnap azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy „alternatív vezetőket” kell kinevelnie a pártnak, Dan Barna alelnöknek pedig meglátása szerint „hátra kellene lépnie egyet”, és időt kellene szánnia „a politikai újjáépítkezésre”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?