Cioloş választás elé állította az USR-t: lemond, ha nem fogadják el az átszervezési javaslatait

Lemond tisztségéről a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dacian Cioloş, ha az országos elnökség nem fogadja el a párt átszervezésére tett javaslatait.

Erről Dan Barna alelnök számolt be csütörtök este a Digi24-nek nyilatkozva. Elmondta: Dacian Cioloş az országos elnökség aznapi ülésén ismertette elképzeléseit a párt átszervezéséről. Az USR vezető testületének tagjait szerinte meglepte, amikor beszéde végén bejelentette: ha nem fogadják el a javaslatait, távozik az alakulat éléről. „Mivel Dacian Cioloş az USR frissen megválasztott elnöke, arra számítottunk, hogy a párt programjáról és az ellenzéki szerepének megszilárdításáról szóló stratégiát fogjuk megvitatni” – jelentette ki Barna.

A politikus tájékoztatása szerint a pártelnök az USR országos elnökségének hétfői ülésén készül szavazásra bocsátani a javaslatait. Emlékeztetett arra, hogy a vezetőtestület korábban széles többséggel hozta meg a döntéseit, és Dacian Cioloş eddigi indítványainak a „98 százalékát” támogatták. Dan Barna elmondta, tekintettel arra, hogy a tisztújítási folyamat a pártban már lezárult, nem érti az USR elnökének „nagyon radikális” magatartását. „Remélem, hogy ez csak egy sajátos politizálási stílus megteremtésére tett kísérlet” – jegyezte meg.Dacian Cioloş és Dan Barna | Fotó: Agerpres

Az USR alelnöke közölte, elfogadhatatlannak tartja Dacian Cioloş több javaslatát, például azt, hogy bizonyos kérdésekben párton kívüli szakemberekre bízná a döntést. „Ilyen egyetlen európai pártban sincs” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, azt szeretné, ha Cioloş az USR elnöke maradna, és elfogadná a javaslatai vitára bocsátását.

A Dan Barna által elnökölt USR és a Dacian Cioloş által vezetett Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) 2020 nyarán egyesült, a fúziót pedig tavaly áprilisban hagyta jóvá a törvényszék. A múlt őszi tisztújító kongresszusig ők ketten osztoztak az elnöki tisztségen, a küldöttek végül Cioloşnak szavaztak bizalmat, és Dan Barna lett az alelnök. Ezt követően a párt USR néven folytatta tevékenységét, és így szavazta meg a Florin Cîțu vezette kormány elleni bizalmatlansági indítványt októberben (a kabinetnek néhány héttel korábba az USR is tagja volt). Klaus Iohannis államfő először Dacian Cioloşt bízta meg az új kormány megalakításával, de az általa javasolt kisebbségi kormány nem kapta meg a parlament támogatását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?