banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

FRISSÍTVE - BEC-döntés: nem állíthat közös EP-listát a PLUS és az USR

FRISSÍTVE: Elutasította a Központi Választási Iroda (BEC) az USR PLUS 2020 Szövetség jelentkezését az európai parlamenti választásokon való megmérettetésre. A BEC arra hivatkozik, hogy Dan Barna és Dacian Cioloş nem szerepelnek alakulatuk elnökeként a politikai pártok jegyzékében. Az USR és a PLUS megfellebbezi a döntést a legfelsőbb bíróságon. 

A PLUS csütörtöki közleményében rámutat, Dan Barnát 2017 októberében választották meg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökévé, Dacian Cioloş pedig 2019 januárja óta elnöke a PLUS-nak. Mindkét alakulat kérte a bukaresti törvényszéktől elnökük bejegyeztetését, ez idáig azonban nem született végleges határozat erről, és a BEC erre hivatkozva utasította el a választási szövetség igénylését.

"Ez egy politikai döntés, amely a Liviu Dragnea által létrehozott korrupt redszer nyomására született. Az általunk benyújtott jogi dokumentumok nem számítottak, mint ahogyan a két párt törvényes döntései és a 14 ezer tag akarata sem. Nem számít az a 200 ezer aláírás sem, amelyet összegyűjtöttünk" - fogalmaz a közlemény. 

A két alakulat úgy véli, igénylésüket azért utasították el, mert Liviu Dragnea "fél az USR PLUS 2020 Szövetségtől", az azt alkotó pártok minden kezdeményezésétől. „A BEC mai döntése egy dolgot jelent: minden módon és minden eszközzel meg akarják akadályozni, hogy részt vegyünk a választásokon. (...) 1990 óta ez az első alkalom, amikor visszadobnak egy olyan jelöltlistát, amely a közvélemény-kutatások szerint a román állampolgárok mintegy 20 százalékának támogatását élvezi" - olvasható még a közleményben. A BEC döntése nem végleges, a két párt megfellebbezi azt a legfelsőbb bíróságon. 

 

„Akkor is továbbmegyünk, ha a legfelsőbb bíróság számunkra kedvezőtlen döntést hoz, és az USR, illetve a PLUS kénytelen lesz külön listán indulni a választáson. Ismét összegyűjtjük az aláírásokat, támogatni fogjuk egymást. (...) Büntetőügyesek és lopás nélküli országot akarunk, és ezért a végsőkig harcolni fogunk" - zárja közleményét az USR és a PLUS. 

FRISSÍTÉS: Közzétette a Központi Választási Iroda (BEC) azt a csütörtöki határozatát, amellyel elutasította az USR PLUS 2020 Szövetség jelentkezését az európai parlamenti választásokon való megmérettetésre.

A pártok jegyzékében szereplő adatok értelmében - olvasható a határozatban - a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) Nicuşor Dan, a PLUS-nak pedig Raluca Daneş az elnöke, így e dokumentum szerint sem Dan Barnának, sem Dacian Cioloşnak nincs képviseleti joga.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?