„Légy SMURD-önkéntes, és tökéletesen boldog leszel” – az állami kitüntetett Józsa Nándorral beszélgettünk

Lovagi fokozatú érdemrendet kapott az államelnöktől a szilágysomlyói születésű Józsa Nándor Lóránd. A Szatmárnémetiben élő és tevékenykedő teológus-történész, a SMURD rohammentő-szolgálat önkéntesét azért az odaadásért és professzionalizmusért tüntették ki, amelyet az idők során önkéntesként, sürgősségi esetekben elsősegélynyújtásban bizonyított. Az állami kitüntetést a múlt héten vehette át.

Józsa Nándor Szilágysomlyón született 1984. július 22-én, az általános iskolát szülővárosában végezte, majd tanulmányait a nagyváradi Római Katolikus „Szent László” Gimnáziumban, ezt követően a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia-Történelem szakán folytatta.

Aktív szerepet vállalt a katolikus fiatalok életében

Egyetemi éveit követően visszatért Szilágysomlyóra, ahol hat évig aktív szerepet vállalt a helyi katolikus közösségben. „Igyekeztem sok időt fordítani az ifjúságra, mert ők a jövő generációja. Mindenki szebb jövőt akar, ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha a jelenben szépen dolgozunk és foglalkozunk a felnövekvő generációval. Nagyon szép időszak volt ez az életemben és remélem, így gondolnak vissza erre azok a fiatalok is, akik most már felnőttek, sokan családot alapítottak. Minden közösséget építő pillanat és identitást formáló perc felbecsülhetetlen érték az életemben” – mondta Józsa Nándor.

Szerepet vállalt a helyi katolikus közösségben | Fotók: Józsa Nándor/Facebook

Számára az evangéliumokból olyan Jézus-kép formálódott meg, aki nemcsak a templomban elérhető, hanem aki folyamatosan jelen van az emberek életében, a hétköznapokban, hiszen a társadalom különféle kategóriájával volt kapcsolatban. Ennek alapján törekedett a fiatalokkal foglalkozni, és ezen megtapasztalás szerint mindig különféle színes programokat szervezett nekik.

„A fiatalok mindig lelkesek, érdeklődők, nyitottak, azt gondolom, hogy sok esetben a felnőtt passzivitás, vagy pedig a lehetőségek hiánya, hogy bekapcsolódjon valamilyen közösségbe, teszi őket közvetlenné. Templomot minden településen találunk, és sok esetben papot is, aki ott szolgál. De találunk-e a pap mellett ifjúsági közösséget, amely továbbmutat a csak „kötelező” hittanórákon?” – fogalmazta meg gondolatait a SMURD rohammentő-szolgálat önkéntese.

„Egy biztos, a bizonytalanság”

2016-ban hallotta, hogy a rohammentősök önkénteseket fogadnak. A hirdetés alapján benyújtotta a jelentkezési dokumentumokat, az elbírálás után megfelelőnek tartották, így kezdte el ez irányú tevékenységét Szilágysomlyón. Az indíttatás a szolgálat szóhoz köthető – mondta – itt is a jézusi magatartás formálta. Jelen volt az emberek hétköznapi életében és ahol tudott, segített.

Bukarestben vette át a kitüntetést

„Egyetlen egy ember sem tudja, hogy életében milyen lesz a következő pillanat: lehet az örömteli, de lehet, hogy a rohammentősökre lesz utalva. Egy biztos, a bizonytalanság. Az itt végzett munkát nem nehéz megszokni, minden csak mentalitás kérdése. Ha riasztanak, megyünk, és a kollégáimmal együtt szolgálunk és tesszük a feladatunkat, amit a szükséghelyzetben tenni kell. Volt eset, amikor az újraélesztésre nem reagált az áldozat és elhunyt. Ilyenkor abban bízom, hogy az élet odaát folytatódik, ha hiszünk az Istenben és az általa alkotott örök életben” – fogalmazott Józsa Nándor Lóránd.

Mint mesélte, minden egyes riasztás egyedi, és mindegyik helyzet valamilyen módon emlékezetes marad. A legfelejthetetlenebb pillanatok azok, amikor a kollégákkal együtt egy eset után mosolygós arcokat látnak. „Ez egy csodálatos hivatás annak ellenére, hogy vannak kevésbé kellemes percei is. Azonban a segítségnyújtás, a szolgálat és végül a mosolyok megkoronázzák a tevékenységet. Légy SMURD-önkéntes, és tökéletesen boldog leszel” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?