Kürtőskalács-skandalum: készül a börtönbe a botránykeltő polgármester

A polgármester korrupciós ügye és az azzal összefüggő utódlási harc áll a nagybányai kürtőskalácsbotrány hátterében.

Cătălin Chereches polgármestert februárban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Törvényszék csúszópénz elfogadása miatt, és nagy a valószínűsége annak, hogy a fellebbviteli bíróság küszöbön álló ítélete megerősíti az elsőfokú döntést, azaz a polgármesternek börtönbe kell vonulnia. Ebben az esetben valamelyik alpolgármesternek kell átvennie ideiglenesen a polgármesteri teendőket az új választások lebonyolításáig. Erre a legnagyobb esélye éppen az RMDSZ-es Pap Zsolt Istvánnak lenne, illetve lett volna a botrány kirobbanása előtt.

Fotó: Adrian Szelmenczi

Az első látásra paradox helyzetet a helyi politikára rálátó forrásunk azzal a széles körben elfogadott tézissel magyarázta – amit többé-kevésbé igazoltak is az elmúlt évek önkormányzati választásainak eredményei –, miszerint a hivatalban lévő polgármester bizonyos fokú előnnyel indul a választáson. Ez érvényes lehet arra a jelöltre is, aki ideiglenesen átvenné a polgármesteri teendőket a rács mögé kerülő Cătălin Cherecheştől.

Érthető módon a nagypártok – a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt – nem akarnak helyzetbe hozni egy esetleges versenytársat, így az körvonalazódott, hogy a Parasztpártot képviselő polgármester elítélése esetén Nagybánya vezetésével ideiglenesen a magyar alpolgármestert bízzák meg. A pártok képviselői úgy okoskodnak ugyanis, hogy mivel a magyarság mindössze nyolc százalékát teszi ki Nagybánya lakosságának, egy RMDSZ-es polgármesterjelölt esélytelen lenne, ezért várhatóan Pap el sem indulna a választáson. Ennek az informális egyezségnek a felrúgása volt a célja Cătălin Cherecheșnek a kürtőskalácsbotrány kirobbantásával.

Mint arról beszámoltunk, a polgármester román zászlókkal és román nyelvű Cozonac feliratokkal takartatta le a kürtőskalács megnevezést a hétvégi nagybányai Gesztenyefesztiválon, majd megvonta a jogköreit a magyar alpolgármesternek, aki felvilágosította az érintett árusokat, hogy nyugodtan eltávolíthatják az illegálisan kihelyezett eszközöket.

Cătălin Cherecheș (trikolóros kendővel) megvonta az RMDSZ-es alpolgármester hatásköreit | Fotó: a nagybányai polgármester Facebook-oldala

A törvény egyértelműen Pap mellett áll. A kürtőskalács bejegyzett márkanév, ami mentesül az „idegen nyelven írt közérdekű szövegekre” vonatkozó fordítási kötelezettség alól. A román nyelv védelméről szóló, Pruteanu-törvényként is emlegetett jogszabály 5. cikke ezt egyértelművé teszi. Neve elhallgatását kérő jogászforrásunk felhívta a figyelmet: a helyettesét lejáratni próbáló polgármester egyértelműen tudatosan sértett törvényt. Ugyanis jókora adag jóhiszeműséggel az még feltételezhető, hogy az elöljárónak nem volt tudomása a kürtőskalács márkanév bejegyzéséről, és azt egyszerűen úgy kezelte, mint egy hagyományos termék magyar megnevezését (ami közérdekű információként csak a román fordítással együtt tehető közzé), de azt már sokéves közigazgatási tapasztalata alapján mindenképpen tudnia kellett, hogy a cégnevekre nem vonatkozik a fordítási kötelezettség. Márpedig Cătălin Cherecheş nemcsak a kürtőskalács márkanevet takartatta le román zászlóval, hanem a Kovács Kalács feliratot is, vagyis a kürtőskalácsot árusító vállalat megnevezését is.

A tudatos lejáratással a polgármester megpróbálta a magyar alpolgármestert a többi román párt számára vállalhatatlanná tenni, és ezzel megakadályozni a majdani kinevezését ügyvivő polgármesternek – magyarázta forrásunk. Cătălin Cherecheş igyekezete annyiban be is vált, hogy a román sajtó egyoldalú beszámolói úgy kezelték Pap Zsolt Istvánt, mint aki nem tiszteli a román nemzeti szimbólumokat, és etnikai konfliktusokat gerjeszt.

Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester korrupciós ügyének következő tárgyalása október 6-án lesz a kolozsvári táblabíróságon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?