Közel két hete nem szállítják el a háztartási szemetet Nagybányán

December 16-tól nem szállítja el a háztartási hulladékot a nagybányai köztisztasági feladatokkal megbízott vállalat, azzal indokolva a szerződés egyoldalú felmondását, hogy az önkormányzat nem fizette ki a közel 14 millió lejes tartozását. A városvezetés szerint azonban a cég túlszámlázta a szolgáltatásai ellenértékét.

Közel két hete tartanak az áldatlan állapotok a máramarosi megyeszékhelyen, ahol a lakosoknak már nincs hová dobniuk a háztartási szemetet. A lakótelepi tárolók megteltek, a kukák környékét is ellepi a szemét, de Pap Zsolt István alpolgármester szerint „nem katasztrofális” a helyzet, mint ahogy egyes hírtelevíziók szerinte eltúlozzák.

Az RMDSZ-es elöljáró érdeklődésünkre elmondta, hogy az elmúlt két hét folyamán a polgármesteri hivatal és a DRUSAL rt. közötti nézeteltérések miatt a cég megtagadta a szerződésben vállalt kötelezettségeit, és „előzetes bejelentés nélkül felfüggesztette a háztartási hulladék elszállítását a városból”. Pap Zsolt István hozzátette: ő személyesen is tárgyalt a cég vezetőivel, de a többszöri próbálkozások ellenére, valamint a tartozások egy részének törlesztése után sem volt hajlandó újrakezdeni a munkát a DRUSAL rt. „Ugyanakkor szerintünk nem korrekt árat számolt fel a cég, ebből is adódtak a konfliktusok” – jegyezte meg az alpolgármester.Fotó: Antena 3

Az elöljárótól megtudtuk: a városnak nincs közvetlen szerződése a szemétszállító vállalattal, amely az önkormányzatok által létrehozott integrált hulladékgazdálkodási egyesülettel (ADI) állapodott meg, és amelyben a megyei tanács a fő partner.

„Az önkormányzat keresi a megoldást a helyzet ideiglenes megoldására, erre felhatalmazást kapott a megyei tanácstól. Az elmúlt napokban elkezdtük a szemétgyűjtők körüli hulladék összeszedését és elszállítását, külön erre a célra megbízott szemétszállító cégekkel. Ezzel egy időben tárgyalásokat kezdeményeztünk a Maros Megyei Tanáccsal annak érdekében, hogy igénybe vehessük az ő szemétlerakatukat. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nagybányaiak ne érezzék ennek a kellemetlen helyzetnek a negatív hatásait, de tudni kell azt is, hogy a helyzetre végső megoldást a megyei önkormányzat nyújthat” – fejtette a Maszolnak Pap Zsolt István.

Az alpolgármester szerint szerda délután képviselőtestületi ülést is tartanak a témában. Közbevetésünkre, hogy a szeméttárolók környéke közegészségügyi veszélyforrást jelenthetnek, azt mondta, hogy „odáig nem fogunk jutni”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Egyébként a nagybányai képviselőtestület a minap megszavazta a szemétszállítási díj megduplázását a jövő évtől, de Pap Zsolt István szerint a fejenkénti havi 14 lejes illeték „még mindig az egyik legalacsonyabb az országban”. Eddig 7 lejt fizettek a bányaiak a hulladékszállításért, ami az alpolgármester szerint a felét sem fedezte az összköltségeknek; a különbözetet a helyi költségvetésből szubvencionálták, mint ahogy az önkormányzat továbbra is hozzá fog járulni a lakossági árhoz, csak kisebb mértékben.

Kapcsolódók

Kimaradt?