Szelektív hulladékgyűjtés bevezetésére készül Marosvásárhely

Szelektív hulladékgyűjtést segítő programot vezetnek be jövő év januárjától Marosvásárhelyen. Eleinte csak magánház-tulajdonosoknak lesz lehetőségük arra, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot, a második negyedévtől pedig a társasházak is bekerülnek a programba.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere sajtótájékoztatóján kifejtette, már elindult 216 darab konténer beszerzésének folyamata. Ezeket a konténereket a tömbházaknál fogják helyezik majd ki – tette hozzá.

„2022. január 17-től a magánházak tulajdonosai, azaz csaknem hétezer háztartás szelektíven kell hogy gyűjtse a hulladékot. Az újrahasznosítható hulladékot négy kategóriára fogják osztani. A műanyagot, fémet sárga, a papírt és kartont kék, az üveget zöld, valamint a lebomló hulladékot tetszőleges színű zsákba lehet majd gyűjteni” – tájékoztatta a sajtót Soós Zoltán.Szelektív hulladékválogató | Illusztráció, Fotó: Kovács Zsolt

Kifejtette, a hulladékgazdálkodási vállalat hétfőtől szombatig 7 és 15 óra között, előre meghatározott, utcákra lebontott ütemterv szerint gyűjti össze a szelektív hulladékot. Soós Zoltán azt is elmondta, hogy jövőre a szemétszállítási díjak majdnem változatlanok maradnak, csak az infláció mértékével növekednek.

A szelektív hulladékgyűjtő programmal a megye hét zónára oszlik, ebből hatban már működik üzemeltető. Eddig csak Marosvásárhely önkormányzata maradt lefedetlen terület. Korábban három alkalommal vallott kudarcot a kiírt pályázat odaítélése. Soós Zoltán polgármester pontosította, hogy miután az ADI Ecolect nyertest hirdet, a jelenlegi céggel jogerősen megszűnik a szerződés. Az elöljáró hangsúlyozta, jövő év végéig a település összes lakosának meglesz a lehetősége szelektíven gyűjteni a hulladékot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?