Pap Zsolt István: feszültséget gerjeszt a nagybányai polgármester

Elutasítja Pap Zsolt István, Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere a felettese, Cătălin Cherecheș vádját, miszerint önhatalmúlag eltávolította a román nemzeti lobogót a Gesztenyefesztiválon levő árusok standjairól. A politikus úgy fogalmazott, hogy „a polgármester figyelemelterelő hadjáratot indított, nem beszél a valódi okokról, és a kialakult helyzet miatt engem akar felelőssé tenni.”

Cătălin Cherecheș (trikolóros kendővel) megvonta az RMDSZ-es alpolgármester hatásköreit | Fotó: a nagybányai polgármester Facebook-oldalaPap Zsolt István nyomatékosította: a múltheti Gesztenyefesztiválon mintegy 100 árus közül 7-8-nál a kürtőskalács elnevezést letakarták az elöljáró utasítására a román cozonac feliratú molinóval, és a pult alsó részére román zászlókat aggattak, szintén a magyar feliratok eltakarására. „Ezt a polgármester rendeltre el, szóban, kiemelve, hogy az összes helyen, ahol a kürtőskalács felirat szerepel, hasonlóan kell eljárni és kizárólag csak ezeken a helyeken” – idézte az RMDSZ nagybányai szervezetének közleménye Pap Zsolt Istvánt.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a helyi tanács semmilyen hivatalos, írásos rendeletet nem adott ki, amely a zászlók kihelyezésére kötelezte volna az árusokat, tehát, ha úgy gondolják, hogy igazságtalanság érte őket, nyugodtan levehetik a trikolórt.

„Semmi olyat nem tettem sem most, sem korábban, ami a nemzeti szimbólumok ellen irányult volna. Románia nemzeti szimbólumait tisztelem, ezt senki ne vonja kétségbe! Azonban hazafiatlannak és törvénytelennek tartom azt, ahogyan Cătălin Cherecheș kifejezi Románia zászlaja iránti tiszteletét. Románia zászlaját a pultok alsó részére kihelyezni tiszteletlenséget fejez ki a romániai állampolgárok fő nemzeti szimbóluma ellen” – mondta Pap István Zsolt.

Nagybánya alpolgármestere kijelentette: „a kürtőskalács nemzetközi szinten elfogadott elnevezés, teljesen érthetetlen, sőt abszurd arra hivatkozva eltakarni az elnevezést, mert az nem román nyelvű. Ugyanakkor a többi, nem román nyelvű felirat nem zavart senkit. „A hot-dog, churros, hamburger, waffe stb. feliratok egyikét sem kifogásolta a városvezető a Gesztenyefesztiválon. Amit tett, egyértelmű provokáció, amelynek a célja az volt, hogy éket verjen és feszültséget keltsen a román és a magyar közösség között Nagybányán” – összegzett az alpolgármester.

Mint arról beszámoltunk, a felbőszült polgármester beváltotta ígéretét, és hétfő délután megvonta az alpolgármesteri jogköröket Pap Zsolt Istvántól. Ahhoz, hogy leváltsa a tisztségéről, képviselőtestületi ülést kell összehívni, és a tanácsosok több fele meg kell szavazza az előterjesztést. Az alpolgármester hétfőn azt nyilatkozta a Maszolnak, hogy a 2 szavazattal rendelkező RMDSZ jó viszonyt ápol a Népi Mozgalom Pártja (PMP), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakciójával, és számít a támogatásukra a kérdésben, márpedig nélkülük a polgármestert támogatóknak nincs többségük a testületben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?