Egyelőre nem vonta meg az RMDSZ-es alpolgármester jogköreit a nagybányai elöljáró

Hétfő délelőtt még teljes státusú alpolgármesterként látta el teendőit Pap Zsolt István, akit Cătălin Cherecheș polgármester azzal fenyegetett meg, hogy visszavonja tőle a jogköreit, amiért az elöljáró szerint az RMDSZ-es tisztségviselő levetette a román zászlót a hétvégi Gesztenyefesztiválon az egyik székelyföldi árus standjáról, amelyen a Kürtőskalács feliratot a trikolórral takarták le Cherecheș parancsára.

„Ahhoz, hogy felmentsen a munkavégzés alól, ki kell adnia egy polgármesteri rendeletet, de ehhez előbb be kell jönnie a hivatalba – egyelőre sem az alpolgármester kolléga, sem a polgármester úr sincs bent” – nyilatkozta a Maszolnak hétfő délelőtt Pap Zsolt István.

Mint arról beszámoltunk, Cătălin Cherecheș román zászlóval takartatta le a magyar feliratokat az egyik kürtőskalácsárus standján, a közösségi médiában pedig azzal indokolta tettét, hogy „a románok nem keresgélhetik a szótárban, amit nem értenek”. Az RMDSZ-es alpolgármester szerint a korrupciós eseteiről hírhedt Cherecheș nem számított arra, hogy „az RMDSZ nem tolerálja az ilyen provokációt”, és végül leveszik a zászlót a feliratokról, s azt sem gondolta, hogy az ügy ilyen nagy sajtónyilvánosságot kap. Ezért most – Pap Zsolt István szerint – azt próbálja sugallani a közvélemény előtt, hogy az RMDSZ-es alpolgármester volt a provokátor.

„Azt nyilatkozta, hogy én »rátettem a kezem a román zászlóra«, és azt állítja, hogy megsértettem a román nemzeti szimbólumot, ezzel próbálja ellenem hangolni a románokat, már azokat, akiket lehet. Én csak annyit mondtam az érintett árusnak – és ezt tanúsíthatják a jelenlévők, köztük az egyik kollégám –, hogy nyugodtan leveheti a zászlót, mert ez diszkriminatív. Ha lett volna egy rendelkezés, hogy valamennyi árus fel kell tegye a román zászlót, és nem látszódhat más nyelvű felirat a standokon, az más. De nem volt ilyesmi, ezért az hátrányos megkülönböztetés, hogy csak a magyar árusokra, a magyar feliratokra vonatkozzon ez” – nyilatkozta érdeklődésünkre az alpolgármester.Pap Zsolt István | Fotó: az alpolgármester Facebook-oldala

Szerinte éppenséggel a polgármester sértette meg a nemzeti jelképet. „A zászlót tisztelni kell, nem lepelként használni, feliratokat letakarni vele” – jegyezte meg Pap Zsolt István. Arra a kérdésre, hogy mi válthatta ki Cătălin Cherecheș cselekedetét, az RMDSZ-es alpolgármester azt válaszolta, hogy „vannak ilyen spontán megnyilvánulásai”, vagyis nem újdonság, hogy lobbanékonyan reagál bizonyos dolgokra.

„A mostani ciklusban, amióta én vagyok az alpolgármester, ez az első ilyen kirohanása – fűzte hozzá Pap. – Az eddigi együttműködésre nem lehetett panasz. A közelmúltban azonban változás volt az RMDSZ-ben, s a mostani vezetőség nem fogad el bármit, és nem nyel le mindent. Vannak elvárásaink, és kiállunk a véleményünk mellett, lehet, hogy egyeseket zavar, hogy túl aktívak vagyunk.”

A politikai pályafutása során több pártot és pártszövetséget megjárt polgármester ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) két ügyben is vádat emelt, 2016-ban pedig úgy sikerült először újraválasztatnia magát, hogy közben előzetes letartóztatásban volt. Az egyik ügyben idén februárban öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Kolozs Megyei Törvényszék alapfokon csúszópénz elfogadásáért, törvénytelen kereskedelmi tevékenységért, hamis nyilatkozattételért; a vád szerint üzletemberektől fogadott el kenőpénzt 2013-ban. Pap Zsolt István szerint a legfelsőbb bíróságon fellebbezett a polgármester, eredetileg szeptember 23-ra tűzték ki Bukarestben a tárgyalást, de elhalasztották októberre (másik korrupciós ügyében nem született még ítélet), és Cherecheș arra készíti elő a terepet, hogy elutasítják a fellebbezését, az általa kiszemelt személyek kerüljenek a városvezetői pozícióba, akiket távolról is befolyásolhat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az alpolgármester jogköreit megvonhatja a polgármester, de ahhoz, hogy le is váltsák tisztségéről, képviselőtestületi ülést kell összehívni, és a tagságnak több mint a fele meg kell szavazza az előterjesztést (az alpolgármestert közvetetten, a tanácsosok közül választják). Pap Zsolt István szerint ez a jelenlegi erőviszonyok mellett nem történhet meg, mert a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNȚCD) jelöltjeként polgármesterré választott Cherecheș a vele együttműködő Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről csak 7 biztos szavazatot tudhat maga mögött. A 23 tagú képviselőtestületben szintén 7 tagja van a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), 4 a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR), 3 a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) és 2 az RMDSZ-nek.

„Mi, az RMDSZ, jó viszonyt ápolunk valamennyi párttal, együtt tudunk működni, és úgy érzem, hogy a polgármester ezt az egységet szeretné megbontani, attól tartva, hogy kialakul helyi szinten egy PNL–USR–RMDSZ koalíció. Ugyanakkor, választott képviselőkként mi valamennyi lakos érdekét szem előtt tartjuk, de megvédjük a magyar közösséget, a magyar nyelvet és a magyar szimbólumokat, ha ilyen támadások érik” – nyilatkozta Pap Zsolt István.

Kapcsolódók

Kimaradt?