Közel 170 garázst bontanak le Zilahon, hogy parkolókat alakítsanak ki helyettük

A parkolóhelyek hiánya nagy gondot jelent Zilahon, ezért a helyi önkormányzat 168 garázs és fedett parkoló lebontásáról döntött, amelyek helyére parkolóhelyeket alakítanak ki.

A városban számtalan olyan bádoggarázs van, amelyet még az 1980-as években építettek, egy részüket a tulajdonos vagy bérlő nem rendeltetésszerűen, hanem lerakatnak használja, miközben a gépjárműtulajdonosoknak nincs, ahol parkolniuk. Néhány garázst építkezési engedély nélkül húztak fel, elhanyagolt állapotban vannak, rontják a környék összképét, veszélyt jelentenek.

A legutóbbi önkormányzati ülésen a helyi tanácsosok a Dumbrava negyedben lévő D16-D27-es tömbházak környékén, a Servirea és a Sarmás területén, valamint a Lt. Col. Teofil Moldoveanu negyedben lévő garázsok és fedett kültéri parkolók lebontásáról döntöttek.

Fazakas Mikós alpolgármester a Maszolnak elmondta, az elmúlt években megnőtt a parkolóhelyek iránti igény, ha lebontják a fémgarázsokat a Sarmás negyedben nemcsak parkolóhelyeket, hanem multifunkcionális sportpályát és játszóteret is kialakítanak a gyermekek számára.Fazakas Miklós alpolgármester a fémgarázsoknál | Fotó: Kulcsár Mária

„A parkolóhelyek a helyi költségvetésből valósulnának meg. A munkálatokat tavasszal kezdenénk, és szeretnénk a legrövidebb időn belül megvalósítani. Továbbá a Sarmás-völgy partján korszerűsítenénk a zöldterületet és a sétálóövezetet” – ismertette az alpolgármester. A projekt szerint négy garázsból öt parkolóhely vagy három garázsból négy parkolóhely is kialakítható a garázsok méretétől függően.

A területekre vonatkozó bérleti szerződések alapján a felek egyike felmondhatja a megállapodást, a határozat életbe lépését követően a hivatal 15 napon belül lebontási felszólítást küld az érintett félnek, akinek ezt követően 30 napon belül ki kell ürítenie a garázst, saját költségén kell lebontania, ellenkező esetben a Citadin bontatja le, de a tulajdonos/bérlő viseli ennek is a költségét.

A Dumbrava negyedben 43, a Servirea területén 44, a Sarmás negyedben 81 garázst és fedett parkolót bontanak le, ezek többsége 1983–1995 között épült. A tanácsülésen elfogadták Sarmás negyed fejlesztését is, aminek kivitelezését már az idén elkezdi a Citadin vállalat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?