Több mint száz projektet finanszíroznak az idei költségvetésből Zilahon

A tavalyinál nagyobb költségvetésből gazdálkodhat idén a zilahi önkormányzat. Az ez évi költségvetést a múlt héten, február 10-én fogadták el, a működésre 162 milliót, a fejlesztésre 165,5 millió lejt különítettek el, ez utóbbi a 2021-es büdzséhez képest 74 millióval több.

„Az idei bevétel 17,27 százalékkal nagyobb lesz, mint a tavalyi, összesen 274 millió lej (55 millió euró), amely 40 millióval (10 millió euró) több, mint 2021-ben. Az adókból, illetékekből és a jövedelemadó helyben maradt hányadából származó bevétel (137 millió lej), az áfából visszaosztott jövedelem 30,3 millió lej, az állami költségvetési támogatásokból és uniós támogatási projektekből származó összeg 70,5 millió lej, ehhez jön még hozzá többek között az elmúlt évből áthozott, el nem költött bevétel, amely 30,7 millió lej” – ismertette Fazakas Miklós alpolgármester. 

Fazakas Miklós alpolgármester | Fotók: Kulcsár Mária

A fejlesztésekre szánt 111,9 millió lej kiegészül az 53,5 millió lejes banki hitellel, amelyet az uniós projektek önrészének támogatására szánnak, ezáltal az idei beruházásokra, fejlesztésekre 165,5 millió lejt fordítanak.

Fazakas Miklós elmondta, elsősorban a megkezdett munkálatokat szeretnék folytatni, valamint újakat elkezdeni. Több mint száz projektjük, tervük van az idei évre. Felújítják a C3-as szociális lakásokból álló tömbházat, telket vásárolnak, ahol az elhagyott, közterületen álló autókat tárolnák, amelyeket csak az elszállítási és tárolási díj kifizetése után kapnának vissza a tulajdonosok, vásárolnának egy gépkocsielszállító járművet, útburkolati jelek felfestésére használt gépet, valamint tizenhárom tömbház hőszigetelése is tervben van.

Új ablakokat szerelnek a Silvania gimnázium épületére | Fotó: Kulcsár Mária

Az elmúlt évekhez hasonlóan folytatják az oktatási intézmények felújítását, hőszigetelik az Avram Iancu Sportlíceumot; korszerűsítik, fejlesztik és felszereléssel látják el a Mihai Viteazul középiskolát és az 5-ös számú óvodát; a Voinicel óvoda földszintjén kicserélik a villanyhálózatot, a Gheorghe Şincai Pedagógiai Szakközépiskola B épületében alagsori javításokat végeznek; bejárati ajtót cserélnek a 7-es számú óvodánál; megjavítják a Pinocchio óvoda fűtésrendszerét; kicserélik a Căsuţa cu Poveşti óvodánál az alagsorban lévő fűtésrendszert; valamint az egykori Ady líceum nyílászáróit.

Az idén folytatják és befejezik a munkálatokat a Scala mozinal és a stadionnál; előkészítik a pályázatokhoz szükséges dokumentációkat; elkezdik az új ANL-tömbházak környékén a bölcsőde, uszoda és sportbázis építését; folytatják a közvilágítás fejlesztését, a parkosítást; az idén befejezik az Általános Városrendezési Tervet (PUG); telket vásárolnak a városi temető bővítése érdekében; újabb megfigyelő kamerákat szerelnek fel a szemétlerakó helyeknél; illetve folytatják a Király utca és a Kraszna utca javítását.

Felújítják a Márvány teret | Fotó: Kulcsár Mária

Befejezik továbbá a helyi tömegközlekedési vállalat udvarán az elektromos autóbuszoknak szánt fedett parkoló kialakítását, felújítják a Mice-pataka és az Eminescu utcát, járdákat térköveznek, illetve alternatív közlekedési útvonalakat alakítanának ki. Fazakas Miklós alpolgármester kiemelte, a zilahiak örömére elkezdik a Márvány tér, a Sétáló utca és a Wesselényi park felújítását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?