banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Rajtol Csíkszereda 2022-es részvételi költségvetése

A részvételi költségvetés elnevezésű új kezdeményezés révén csíkszeredaiként február 1-jétől bárki benyújthat ötletet azzal kapcsolatosan, hogy mit változtatna meg, mit fejlesztene lakókörnyezetében vagy akár az egész várost érintő kérdésekben. A csíkszeredaiak ötletei alapján 500 ezer lejt költ el az önkormányzat.

Csíkszereda Önkormányzata a 2022-es évben 500 ezer lejt különít el részvételi költségvetés projektek megvalósítására. Ennek célja, hogy a város lakosságát demokratikus döntési folyamatba vonják be, illetve hogy megerősítsék a csíkszeredaiak és az önkormányzat közötti párbeszédet. A részvételi költségvetés programhoz bárki csatlakozhat, aki betöltötte a 18. életévét és csíkszeredai lakhellyel vagy ide szóló lakcímmel rendelkezik. Az ötletek származhatnak a város polgáraitól (egyénileg), de akár civil szervezetektől, sportkluboktól és kereskedelmi egységektől is.

A csíkszeredaiak az alábbi hat kategóriákban javasolhatnak projekteket, ötleteket:
sétányok, járdák és gyalogosövezetek; mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés (közlekedést szolgáló utak javítása, hozzáférhetőség növelése fogyatékkal élők számára, videós megfigyelő rendszerek stb.); zöldövezetek és játszóterek; közterületek rendezése (utcabútorzat, közvilágítás stb.); sport-, oktatási- és kulturális infrastruktúra; digitális város.

A projekt kiírása szerint a benyújtott – területileg jól behatárolható és nem túl általános – projektjavaslatok közérdekű célt kell szolgáljanak, és fontos, hogy kapcsolódjanak vagy kapcsolódhassanak olyan beruházásokhoz, amelyek Csíkszereda közigazgatási területén lévő közterületet érintenek. Fotó: Csíkszereda Városháza

A javaslatok nem tartozhatnak Csíkszereda Önkormányzatának egyéb, vissza nem térítendő finanszírozási programjainak hatálya alá (például civil szervezetek, sportegyesületek stb.) és nem lehetnek összeegyeztethetetlenek az önkormányzat más, folyamatban lévő terveivel vagy projektjeivel. A csíkszeredaiak által megfogalmazott ötleteknek nem szabad kereskedelmi vagy reklám jellegük, illetve politikai vagy nemzetiségi jellegük legyen. Kizáró jellegű tényező lehet, ha a javasolt projekt megvalósítás után jelentős működtetési költségeket (pl. karbantartás, szerzői jogok fizetése stb.) eredményez.

Egy benyújtandó projekt maximális értéke 100 000 lej (20 000 euró) lehet áfával együtt. A projektjavaslatokat ezen a linken lehet benyújtani.

A részvételi költségvetés naptára:

  • február 1–28.: projektek benyújtási határideje
  • március 1–31.: projektek elemzése
  • április 1–30.: első szavazási kör
  • május 2–6.: az első szavazási kör hitelesítése
  • május 9–20.: második szavazási kör
  • május 23–31.: második szavazási kör hitelesítése
  • június 1.: eredményhirdetés.
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?