Borkultúra és minőségi kikapcsolódás: borozó-kávézót nyitott Zilahon a kémeri fiatal házaspár

A világjárvány óta, a gazdasági bizonytalanság miatt csökkent a vállalkozói kedv, különösen a vendéglátóipar (szállodák, éttermek, kávézók) területén. Ennek mintegy ellentmondva, Zilahon a múlt héten egy fiatal magyar kémeri házaspár borozót, kávézót nyitott a Kolozsvári úton, mert – ahogy mondták –, az élet nem állhat meg, az embereknek mindig szükségük lesz egy olyan helyre, ahova beülhetnek, beszélgethetnek, elborozgathatnak.

Egyfajta pub nyílt Bacchus néven Zilahon, ahol kellemes dzsessz, blueszene szól, a hely pedig meghittséget áraszt. Szoboszlai Nándor és felesége, Imola régi álma teljesült az elmúlt napokban. Mint mondták, sok munka van mögöttük, de megérte, és úgy tekintenek a helyre, mint második gyermekükre, mert rengeteg energiát fektettek bele.

Sikeres erdélyi vállalkozások címmel sorozatot indított a Maszol. Célunk olyan vállalkozások bemutatása, amelyek kiemelkednek, példaértékűek. Sorozatunk korábbi anyagait itt olvashatja.

A pub a Kolozsvári úton található | Fotó: Kulcsár Mária

A borkultúrát népszerűsítenék

„Zilahon nagyon sok kocsma és étterem van, ezért nem abba az irányba indultunk. Kémeriként borozóban gondolkodtunk. Volt egy borüzletünk a városban, ahol FortSilvan bort árultunk, és bár voltak vásárlóink és nagy volt a kereslet, a kedvezőtlen, eldugott hely miatt be kellett zárjuk. Ekkor született meg a pub ötlete, ahol nemcsak borokat, hanem kávét, teát és üdítőt is felszolgálhatunk. Székelyföldön nagy a kereslet a kémeri boraink iránt, három éve egy ottani vállalkozó nyitott egy hasonló helyiséget, arra gondoltunk, miért ne próbálhatnánk meg mi is…” – mesélte a fiatal vállalkozó, aki feleségével együtt beleszületett a borászatba, szőlészetbe, így nem csak a borokhoz, hanem a szőlészethez is értenek.

Nem áll tőlük távol a szőlőművelés sem. Felesége, aki a jövőben borkóstolást tanulna, lelkesen mesél a szőlőtermesztésről, mert mint mondta, már 15 évesen metszett, és minden munkafolyamatban részt vett.

Több erdélyi borászat termékei is megkóstlhatjuk | Fotó: Kulcsár Mária

A fiatalok ki szeretnék alakítani Zilahon a borkultúrát, hogy az emberek ne csak az ömlesztett, kannás borokat fogyasszák, vásárolják, hanem a jó minőségű üveges borokat is. „A borüzletben sokan az édes, félédes borokat keresték, vásárolták, de ha véleményt kértek, elmondtuk, próbáljanak ki egy szárazat, félszárazat, és egy idő után jött a pozitív visszajelzés, hogy valóban, ezek a borok sokkal markánsabbak, ízletesebbek” – mesélte Imola.

A borok mellé három féle tálat is felszolgálnak, van sajttál, paraszttál, és a libazsíros pirítóst is megkóstolhatja az, aki beül hozzájuk.

A fiatal házaspár meghonosítaná a borkultúrát | Fotó: Kulcsár Mária

A kultúra is helyet kapna a falak között

A pub jellegű, harminc személy fogadására alkalmas borozó, kávézó kisebb kulturális rendezvénynek is helyt adna a jövőben: könyvbemutatónak, író-olvasó találkozónak, borkóstolónak, csapatépítő programnak vagy zártkörű rendezvénynek. Lehetőség van asztalfoglalásra, de akár teremfoglalásra is, 25 személyes foglalás esetén meleg ételt is biztosítanak cateringes rendszerben a Kemsilvanum panzió konyhájáról. A kémeri borok mellett a vendégek megkóstolhatják a Szil pincék termelőinek a borát, az Ágoston család pincészetének termését, ízelítőül a halmi borokból is hoznak a tulajdonosok, a Tritera pincészettől, valamint pezsgőborokat a kémeri születésű Balla Géza pincéjéből kínálnak. A FortSilvan két saját pálinkáját is megkóstolhatják a látogatók.

Fotó: Kulcsár Mária

A múlt heti nyitás óta pozitív visszajelzést tapasztaltak, a hely előnye, a közelben lévő nagy parkolóhely. A jövőben terjeszkedni szeretnének Bihar megyében, Nagyváradon, de elvinnék a kémeri borokat Kolozsvárra és Szatmárra is, hiszen az a céljuk, hogy ezekben a városokban is legyen üzletük.

„Sok ismerős mondja, hogy szeretné a borainkat fogyasztani, de helyben nincs, ahol megvegyék, 10-15 liter borért pedig nem jönnek le Kémerre, majd azért dolgozunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk borainkat, mert hírből már ismernek minket, itt az ideje, hogy meg is kóstolják a híres kémeri nedűt” – mondta Szoboszlai Nándor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?