banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Táblabírósági döntés: az egyház tulajdona a zilahi Református Wesselényi Kollégium

Kedvező döntést hozott a Kolozsvári Táblabíróság a zilahi Református Wesselényi Kollégium – a jelenlegi Silvania Főgimnáziumnak helyet adó épület – visszaszolgáltatásának ügyében. A pénteki ítélet alapján az oktatási intézmény a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tulajdonát képezi.

Seres Dénes parlamenti képviselő a Maszolnak elmondta, megelégedéssel nyugtázzák a kolozsvári táblabíróság döntését, miszerint a Zilahi Wesselényi Kollégiumot visszaszolgáltatják a református egyháznak.A volt kollégium épülete | Fotó: Kulcsár Mária

„Ha átfogóan kellene fogalmazni, azt mondanám, hogy az igazságosság napvilágra került, hiszen mindenki számára egyértelmű, köztudott volt, hogy a Zilahi Wesselényi Kollégium az államosításig a református egyház tulajdonát képezte, az egyház évszázadokon keresztül működtette, és ha alkalmazták volna a parlament által elfogadott törvényeket, a visszaszolgáltatás már megtörtént volna. Sok év telt el, de a református egyház által előállított bizonyítékok megcáfolhatatlanok és egyértelműen bizonyítják a tulajdonjogot, amit most a táblabíróság szentesített” – nyilatkozta a képviselő.

A közelmúltban voltak kísérletek a visszaszolgáltatás megakadályozására, bűnügyi kivizsgálás is indult ez ügyben, ami a képviselő szerint sikertelen akadékoskodás volt, és ami „hála Istennek” nem járt sikerrel.

A képviselő továbbá elmondta, lehetőség van még egy fellebbezésre, de abban bíznak, hogy a táblabíróság döntése alapján a református egyház visszakaphatja a régi iskola épületét, ezáltal az egyik legfontosabb intézmény több mint 30 év után a valós tulajdonosé lehet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?