Korrupció miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték a volt pénzügyminisztert

Jogerősen hét év és négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte pénteken a legfelsőbb bíróság Sebastian Vlădescu volt pénzügyminisztert.

Vlădescu ellen csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) egy vasúti szakaszok felújításával kapcsolatos szerződés ügyében. Alapfokon 8 és féléves szabadságvesztést róttak ki rá, a legfelsőbb bíróság öttagú testülete azonban elévülés miatt ejtette a befolyással üzérkedés vádját, és hét év és négy hónap börtönre módosította a büntetést. Ugyanebben a bűnvádi perben Mircea Ionuţ Costeát (Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes sógorát) hat év börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség miatt.Fotó: Inquam Photos/Octav Ganea

Ezzel szemben Cristian Boureanu volt képviselő elkerülte a börtönbüntetést: alapfokon 4 év és 3 hónap végrehajtandó szabadságvesztést kapott befolyással üzérkedésért, az öttagú testület azonban a bűncselekmény elévülése miatt ejtette a vádat, és hatályon kívül helyezte az ítéletet. Hasonló helyzetben van Constantin Dascălu volt szállításügyi államtitkár is, aki alapfokon 5 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott vesztegetés elfogadásáért, de elévülés miatt ejtették a vádat.

A vádlottaktól jelentős pénzösszeget koboznak el.

A DNA 2019. november 15-én állította bíróság elé Sebastian Vlădescut és a többi vádlottat. Ezzel egy időben bűnvádi per indult a Swietelsky-Wiebe-Takenaka osztrák konzorcium képviselője, Josef Hornegger ellen, aki beismerte, hogy megvesztegetett több román kormányzati tisztségviselőt, köztük Sebastian Vlădescut is. Az osztrák üzletember vádalkut kötött a DNA-val, a bukaresti törvényszék pedig 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és 1,1 millió euró kifizetésére kötelezte.

Az ügyészek szerint 2005 és 2014 között a vádlottak egy megállapodás alapján, több részletben összesen körülbelül húszmillió eurót kaptak jutalékként az osztrák konzorciumtól. A jogtalan előny ellentételezéseként ezt a konzorciumot bízták meg a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújításával. Vállalták azt is, hogy pótlólagos forrásokat biztosítanak a munkálatok finanszírozására és a számlákat időben kifizetik. A pénz különböző kerülő utakon, offshore cégeken keresztül jutott el a vádlottakhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?