banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Duplán verte át az államot: 2 millió euró kenőpénzből csak 330 ezret tudnak behajtani Relu Fenechiutól

A PNL-s politikust közel 9 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, azonban csak 3 évet és 6 hónapot töltött rács mögött.

Mindössze 2500 eurót, pontosabban 12 521 lejt tudott behajtani az adóhatóság (ANAF) a korrupcióért jogerősen elítélt Relu Fenechiutól, írja a G4Media. Az egykori szállításügyi minisztert két ügyben ítélte el a bíróság, az okozott kár értéke 2 millió euró.Relu Fenechiu | Fotó: Agerpres

A Transzformátor-ügyben 5 évet kapott a korábbi liberális politikus, mivel használt transzformátorokat adott el újként az Electrica Moldova állami áramszolgáltató vállalatnak. Ezzel a tranzakcióval Fenechiu 1,1 millió eurós kárt okozott a cégnek.

A Siveco-ügyben 3 évre és 10 hónapra ítéltek a volt minisztert. Fenechiu 900 ezer euró kenőpénzt kapott azért, hogy állami szerződésekhez segítse hozzá a Siveco informatikai céget. Fenechiu beismerte, hogy átvette a kenőpénzt.

Erősen kétséges, hogy ANAF-nak sikerül-e majd behajtania ezt az összeget a korrupt politikuson, mivel a vagyona, legalábbis hivatalosan, jóval kevesebb. Fenechiu vagyonát a Iași-i Törvényszék leltározta fel, s úgy találta, hogy annak értéke mindössze 333 ezer euró. Az ANAF követelése ennek közel a háromszorosa, 900 ezer euró, azonban megtörténhet, hogy az adóhatóság hoppon marad, mivel a volt miniszter vagyonát már zárolta az Electrica Moldova által megbízott végrehajtó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Relu Fenechiu első számú gyanúsítottja egy harmadik korrupciós ügynek is. Miniszterként állítólag közbenjárt azért, hogy egy adott informatikai céget bízzanak meg a Tanügyminisztérium égisze alatt futó Informatizált Oktatási Rendszer nevű program kivitelezésével. A nyomozóhatóság szerint szolgálatait a cég fölöttébb bőkezűen, 4,3 millió euróval honorálta. Ebben az ügyben még nem történt vádemelés, 5 évvel a nyomozás megkezdését követően az akták még mindig a DNA-nál vannak.

Az egykori PNL-s roppant előrelátó volt az anyagiak tekintetében, a 6,3 millió eurónyi kenőpénzt sikerült úgy eltüntetnie, hogy abból papíron csak 330 ezer maradt. Annak ellenére, hogy hülyét csinált az államból, a hatóságok nagyvonalúan jártak el vele. Az első két ügyben közel 9 év letöltendő börtönbüntetést kapott, azonban csupán 3 évet és 6 hónapot töltött rács mögött. Ez azt jelenti, hogy minden egyes börtönben eltöltött nap kb. 4900 euró kenőpénznek felel meg, illetve, ha levonjuk azt, amit behajtanak tőle, akkor 4680 eurónak. Kifejezetten jó napibér.

Olteanu, az amatőr

Egy másik PNL-s politikusnak, Bogdan Olteanunak volna mit tanulnia Fenechiutól. A képviselőház és a Román Nemzeti Bank (BNR) volt elnökét azért ítélték el, mert 2008-ban 1 millió euró kenőpénzt kapott azért, hogy elintézze, Liviu Mihaiut nevezzék ki a Duna-delta kormányzójának. Az összeget egy utazótáskában adták át neki, a PNL bukaresti székházában. Az ANAF tájékoztatása szerint a pénzt sikerült teljességében behajtani, úgy, hogy értékesítették Olteanunak a Bukarest vonzáskörzetében található 1057 négyzetméteres villáját.

Olteanut 2020 októberében ítélték 5 évre, azonban idén augusztusban feltételesen szabadlábra helyezték.          

 

Kapcsolódók

Kimaradt?