Korrupció gyanújával őrizetbe vették Bogdan Olteanut

Korrupció gyanújával csütörtökön éjjel őrizetbe vették Bogdan Olteanut, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzóhelyettesét. A Nemzeti Liberális Párt volt alelnökét előtte több órán keresztül hallgatták ki a korrupcióellenes ügyészek.

A DNA közleménye szerint Olteanut 2 millió euróval vesztegette meg 2008-ban Sorin Ovidiu Vîntu üzletember annak érdekében, hogy Liviu Mihaiut nevezzék ki a Duna-delta kormányzójának. Az összeg felét egy másik politikusnak szánta Vîntu, de ezt a személyt egyelőre nem nevezték meg.

Az ügyészség szerint a tranzakciót egy közvetítőn keresztül bonyolították le, annak megtörténtét Sorin Ovidiu Vîntu és a közvetítő is elismerte. A volt házelnök egyelőre csak annyit ismert el, hogy támogatást kért Vîntutól és beszélgettek a Duna-delta kormányzójának kinevezéséről.

Olteanut várhatóan pénteken a legfelsőbb bíróságra szállítják, ahol előzetes letartóztatását kérik. 

A bukaresti sajtó úgy tudja: az ügyben Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök is a gyanúsítottak között szerepel, aki az eset idején Románia miniszterelnöke volt - ezt azonban hivatalosan még nem erősítette meg a DNA. A vádhatság csak azt közölte, hogy a csúszópénzt egy pártszékházban adták át. Olteanu 2008-ban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztségviselője volt, amelynek akkor - az esküvőjén násznagyi szerepet is vállaló - Tariceanu volt az elnöke. 

Tăriceanu nem volt hajlandó kommentálni az általa "pletykának" nevezett sajtóértesülést, leszögezve: bármekkora erőkkel is "vadászik rá" a DNA, pártja - az ALDE - így is úgy is be fog kerülni a parlamentbe az év végi választásokon. Tăriceanu arra számít, hogy a választások közeledtével egyre több gyanúsított, vádlott és elítélt fog feljelentést tenni ellene, hogy büntetésük egy részének elengedéséről csikarjanak ki ígéretet az ügyészektől. Tariceanut július elején már bíróság elé állította a DNA egy másik, illegális ingatlan-visszaszolgáltatással összefüggő ügyben: a szenátusi elnököt hamis tanúzással és bűnpártolással vádolják.

BNR: Olteanu feladatköreit szétosztották

A Román Nemzeti Bank pénteken délelőtt közleményben nyugtatta meg a lakosságot és a külföldi paretnereit arról, hogy Bogdan Olteanu letartóztatása nem okozott fennakadást a jegybank működésében: a kormányzóhelyettes feladatköreit szétosztották az ügyvezető elnökség többi tagja között. „Ugyanakkor kötelességünk leszögezni, hogy az állítólagos korrupciógyanús tetteket a BNR-hez való kinevezése előtt követte el” – áll a jegybank közleményében. 

PNL: fizessen, aki hibázott

Bogdan Olteanu volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elhatárolódott a képviselőház ex-elnökétől, az alakulat közleményben tudatta, támogatja az igazságszolgáltatási szerveket, aki hibázott, annak fieztnie kell tetteiért. 

 

Kimaradt?