Hol éri meg jobban újrahasznosítani? Nagyáruházi körkép

Évek óta rendszeresen hangoztatott probléma a klímaváltozás, a kutatók sorra hívják fel a figyelmet ennek súlyosságára és sürgősségére. A környezetvédő egyesületek és mozgalmak (low waste, zero waste) azt is hangsúlyozzák, hogy a mindennapi apró változásokkal az átlagember is sokat tehet például a szemét mennyiségének csökkentésében. Egyes cégek igyekeznek megszólítani a környezettudatos vásárlókat és különböző módszerekkel próbálják újrahasznosításra sarkallni az embereket. Összegyűjtöttük, hogy a legnagyobb áruházláncok mit tesznek a környezetért és hova érdemes leginkább elvinni például a kiürült flakonokat.

Körképünkben igyekeztünk megnézni, hogy a nagyobb áruházláncok és néhány egyéb cég miben segíti a környezettudatos vásárlókat. 

Megfigyeltük, hogy a legtöbb vállalat a weboldalán kiemelt figyelmet fordít arra, hogy bemutassa, mivel tesz a fenntarthatóságért (például hogyan küzd az élelmiszer-pazarlás ellen, termékeik milyen öko-minősítésű anyagokból készülnek) vagy éppen éves jelentéseket tesz közzé arra vonatkozóan, mennyire környezettudatos a cég. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy több esetben is kampányszerű környezetvédelmi törekvésekről van szó (például egy bizonyos márkájú kozmetikai termék kiürült dobozát csak egy meghatározott időben lehet visszavinni) és az áruházláncok csak bizonyos üzleteire vonatkoznak. Ezeket az információkat sokszor bogarászni" kell a honlapokon, aki pedig nem elég figyelmes, előfordulhat, hogy fölöslegesen megy az üzletekbe. 

Használtolaj-gyűjtőpontok

Megdöbbentő adat, de egy liternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé. Éppen ezért fontos, hogy a használt olaj ne a csatornarendszerbe kerüljön, hanem lehetőségeink szerint váltsuk be, hogy a megfelelő technológiával a cégek még felhasználhassák. A használt olajat leadhatjuk például a MOL benzinkutakon (részletes lista ide kattintva érhető el). A bursa.ro információi szerint az OMV benzinkutakon 2 liter használt olajért egy kávét vagy egy kávéra beváltható kedvezménykupont adnak. A honlapjukon erre vonatkozó információt nem, csupán az akcióban részt vevő benzinkutak listáját találtuk meg.

Illusztráció: Pexels

Korábban a Carrefour hipermarket néhány üzletében 3 liter használt olajért cserébe 1 liter friss olajat adtak, 5 literért pedig 2 litert lehetett kapni. Az Auchanban is gyűjtenek fáradt olajat, ott mosogatószert vagy ásványvizet adnak érte. Arra vonatkozó biztos információt nem találtunk, hogy ezek a kampányok még jelenleg is futnak-e vagy csak egy bizonyos időszakra vonatkoznak, de érdemes figyelemmel kísérni az áruházak oldalait.  

Izzók és elemek

A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága kidolgozta az izzók roncsprogramjának útmutatóját, amíg ennek életbe ültetése megtörténik, addig is van lehetőség szelektív gyűjtőpontokra leadni a régi izzókat. Használt izzók és elemek leadhatók a Lidl-ben és az Auchanban, de a Pepco is gyűjt régi elemeket. A leginkább viszont a Penny üzleteiben éri meg leadni a használt elemeket, ugyanis 7 darab használt elemért 1 újat, míg 1 kg használt elemért egy nyolcdarabos szettet adnak. A kampány az év végéig tart az áruházlánc összes üzletében. 

Képernyőkép

Alumínium-dobozok, üvegek és PET-palackok

Az alumínium-dobozok, üvegek és műanyag-palackok leadására több lehetősége is van a környezettudatos vásárlónak. Az alumínium-dobozokat leadhatjuk az ezeket gyűjtő automatákban a Lidl, a Mega Image és az Auchan üzleteinél jelképes 0,02 lejért cserébe. (Bár hozzátesszük, két kolozsvári Lidl-ben is jártunk, ahol még nem működött az automata). A Mega Image PET-palackokat és üveget is begyűjt ugyanezzel a módszerrel, az akcióban viszont csak 16 üzletük vesz részt (Részletek itt). 

Ha műanyag-flakonokat, üveget és alumínium-dobozokat akarunk újrahasznosítani, megfigyeléseink alapján a Kauflandnál érdemes a leginkább. Az áruházlánc parkolóiban található automatáknál 5 darab szelektív hulladék után egy kedvezménykupont kaphatunk, amelyek különböző termékekre válthatók be. Az általában 10-15 százalékos kedvezmények hetente más-más termékekre vonatkoznak, például csokoládéra, mosogatószerre, fagyasztott élelmiszerekre.  

Kép forrása: kaufland.ro

Egy másik – sajnos csak időszakos – kezdeményezés során a Carrefour 20 üzletében PET-palackkal fizethetünk a zöldségért, gyümölcsért. Egy-egy műanyag-palack leadásáért cserébe egy-egy zöldséget vagy gyümölcsöt kaphatunk. A kampány részleteiről ITT lehet tájékozódni.  

Egyéb érdekességek 

Pár hete lettünk figyelmesek arra, hogy a DM drogérialánc egyik kolozsvári üzletében tisztítószer-öblítő újratöltő állomást helyeztek üzembe. A vásárló egyszer megveszi a terméket, majd ha kifogyott, újratölti a műanyag-flakont. Ezzel megspórolva egy újabb műanyag-vásárlást. 

Fotó: a szerző felvétele

Néhány nagyáruház – többek között a Mega Image bukaresti vagy a Kaufland néhány nagyvárosi üzletének – parkolójában elektromos-autó töltőállomást helyeztek ki, így az ezzel közlekedők vásárlás alatt feltölthetik az autójukat. 

Az Auchan áruházlánc egyik kolozsvári üzletében figyeltünk fel arra, hogy jó minőségű, de használt ruhákat is árusítanak. A honlapon viszont nem találtunk erre vonatkozó részletesebb információt. 

Hogyan legyen ez tényleg környezettudatos?

A különböző cégek nem csak a környezetvédelmi elkötelezettségük miatt tesznek lépéseket a fenntarthatóság érdekében – tisztelet a kivételnek! – , hanem ezzel akarják becsábítani az erre érzékeny vásárlókat. Mert ha már elvisszük a szelektív műanyagot egy gyűjtőpontra, akkor valószínűleg bemegyünk megvenni az éppen elfogyott kenyeret, lisztet, tejet is.

  • Éppen ezért fontos, hogy ne egy plusz feladatként tekintsünk erre, hanem akkor vigyük el az újrahasznosításra szánt holmikat, amikor amúgy is elmennénk vásárolni, vagy útba esik az adott üzlet. Ezzel nemcsak időt, de üzemanyagot  is spórolhatunk. 
  • Ne vásároljunk meg egy terméket csak azért, mert kaptunk rá egy pár százalékos kedvezménykupont, de amúgy nem használnánk, fogyasztanánk el. Ajánljuk fel ilyenkor a kedvezményt egy családtagunknak, barátnak, egy szomszédnak, vagy éppen egy Facebook-csoportba. 
  • Fontos, hogy az újrahasznosításra szánt műanyag- és alumíniumdobozok, üvegek üresek, tiszták és épek legyenek. Figyeljünk arra, hogy ezek tisztításával viszont ne pazaroljuk a vizet! 
  • Ha kezdők vagyunk a szelektívhulladék beváltásában, mindenképpen tájékozódjunk a cégek weboldalain, mielőtt elmegyünk az üzletbe.  
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

Kimaradt?