banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Határátlépés: a román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt

FRISSÍTVE - Magyar védettségi igazolvánnyal karanténkötelezettség nélkül lehet Románia területére lépni – jelentette ki a Maszol érdeklődésére Alexandru Andrei Dincă, az aradi határrendészet sajtószóvivője, és ezt megerősítette Horea Timiș, az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője is

FRISSÍTÉS - Szombaton a román határőrök nem engedték be a védettségi igazolvánnyal Romániába a Telex egyik olvasóját."A román határőr jelezte, hogy mától új szabályozás lépett életbe Romániában, csak negatív PCR-teszttel lehetséges a belépés, vagy vállaljuk a 2 hét karantént. Tegnap még lehetett, ma már nem – volt a rövid válasza. A magyar határőr is értetlenül állt az eset előtt, mert erről ő sem értesült" - mondta a magyarországi portálnak a póruljárt személy.

Mint ismert, Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter legutóbbi gyulai találkozóján felmerült az igény a két ország koronavírus elleni oltásigazolásainak kölcsönös elismerésére. Magyarország már több szomszédjával, illetve más országokkal is külön egyezményt kötött erről – legutóbb Csehországgal –, és szorgalmazta, hogy a román külüggyel is állapodjanak meg.

Florin Cîțu román miniszterelnök a múlt héten egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: „mi elismerjük a magyar védettségi igazolványt, ők elismerik a miénket”, és hozzátette, vizsgálják azt, hogy két európai uniós ország között szükséges-e külön megállapodást kötni erről.

Olvasóink közül sokan kérdezték – s különböző fórumokon is téma volt –, hogy akkor végül a magyarországi védettségi igazolvány birtokában be lehet-e karanténkötelezettség nélkül lépni Romániába. Az ügyben az aradi határrendészethez és a megyei közegészségügyi igazgatósághoz (DSP) fordultunk. Az utóbbi intézményhez azért, mert a határátlépéskor a DSP munkatársai rendelik el a beutazók karanténba helyezését, ha járványügyi szemponból kockázatos országból érkeznek, mint amilyen jelenleg Magyaroszág.

A román-magyar határ Arad és Bihar megyei szakasza a határrendészet nagyváradi területi felügyelőségéhez tartozik. Az intézmény szóvivője, Laura Bondar szintén megerősítette a Maszolnak, hogy elismerik a magyarországi védettségi igazolványt, ám hangsúlyozta, hogy karantén-ügyben a közegészségügyi igazgatóság az illetékes, ezért forduljunk hozzájuk hivatalos információkért. A szóvivő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) már januárban lehetővé tette, hogy a járványügyi szempontból kockázatosnak számító országból érkező, beoltottságukat bizonyító személyek mentesüljenek Romániában a karantén alól.

A két intézmény képviselői elmondták: elfogadják a határátkelőkön a magyarországi védettségi igazolványt, de a DSP igazgatója, Horea Timiș azt is hozzátette: a veszélyhelyzetben a már korábban elfogadott határátlépési szabályok továbbra is érvényesek, azaz a kártya tulajdonosa csak abban az esetben mentesül a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvételétől eltelt legalább 10 nap.

Azok is mentesülnek Romániában a karantén alól, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen a belépés előtt legkevesebb 14, legtöbb 90 nappal. Védettségi igazolvány nélkül, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is elkerülhető a karantén, ha az illető nem marad három napnál (72 óránál) tovább az ország területén.Belépésre várakozók a Csanádpalota–Nagylak autópálya-határátkelőnél | Fotó: Agerpres

Megkerestük a magyar határrendészetet is azzal a kérdéssel, hogy elismerik-e a magyar hatóságok a Romániában kiállított oltási igazolást, be lehet-e ennek birtokában karanténkötelezettség nélkül lépni Magyarországra. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Magyarországon legutóbb május 10-én frissültek a police.hu honlapon az általános határátlépési szabályok. Ezek szerint „korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül” az, aki „a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról szóló 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet szerinti ország által kiállított védettséget igazoló hatósági igazolvány felmutatásával igazolja a koronavírus elleni védettségét”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?