banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Gyorsul, de a kifulladás jeleit mutatja a hazai oltáskampány

A héten csaknem másfélszeresére emelkedett, péntekig megközelítette a 80 ezret a koronavírus ellen beadott vakcinák napi üteme az országban, ugyanakkor a bukaresti sajtó szerint félő, hogy idő előtt kifullad az oltáskampány, a várólistákra feliratkozottak száma ugyanis egy hét alatt a felére csökkent.

Pénteken már csak 300 ezer ember szerepelt az oltáskampány előjegyzési portáljának várólistáin, túlnyomó többségük a BioNTech/Pfizer oltóanyagát használó oltóközpontokhoz regisztrált, és meghaladta a 100 ezret a várakozás nélkül előjegyezhető oltási időpontok száma, ezek közül csaknem 60 ezerben az AstraZeneca oltóanyagát kaphatják meg a jelentkezők.

Florin Cîțu miniszterelnök pénteki, kolozsvári sajtóértekezletén azt mondta: nem tart az oltáskampány kifulladásától. Szerinte éppen az a cél, hogy csökkenjenek a várólisták, és mindenki néhány napon belül megkaphassa a védőoltást. Hozzátette: Kolozsvár a lakosság 30 százalékos átoltottságával élen jár az országban, és hamarabb "megnyithatja a gazdaságot". A miniszterelnök szerint országos szinten 35 százalékos átoltottságtól kezdődően teszik meg az első lépéseket a járványügyi korlátozások lazítása terén.

Jelenleg az országban napi 115 ezer vakcinát lehetne beadni, úgyhogy Cîțu szerint "realista-pesszimista" célkitűzés az, hogy május végéig a beoltottak száma elérje az ötmilliót. Péntektől előjegyzés nélkül is megkaphatja bárki az AstraZeneca vakcináját, ha az illető oltóközpontban vannak szabad helyek, és senki sincs a várólistán. Ugyancsak péntektől az előjegyzési portálra feliratkozottak nemcsak azt láthatják, hogy az egyes oltóközpontban melyik vakcinát használják, hanem azt is, hogy még hányan vannak előttük ott, ahol feliratkoztak a várólistára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az országban pénteken meghaladta a két és fél milliót a legalább egy dózissal beoltottak száma, közülük több mint másfél millió a második adagot is megkapta.

(Címlapfotó szerzője: Farkas Endre)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?