FRISSÍTVE – Folytatódik a sztrájk: Ciucă újabb tárgyalásokra várja a szakszervezeteket

A miniszterelnök ismertette a szakszervezetek vezetőivel azokat a béremeléseket, amelyeket a helyzet orvoslása érdekében a csütörtöki ülésén készül elfogadni a kabinet. A szerda esti találkozón a kormány képviselői a sztrájk befejezésére szólították fel a tanügyi alkalmazottakat. FRISSÍTÉS: Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökre újabb megbeszélésre várja az oktatási szakszervezetek képviselőit.

A tanügyi szakszervezetek csütörtök reggel abban állapodtak meg, hogy abban az esetben hagyják abba a sztrájkot, ha a kormány megadja a 4000 lejes fizetést a pályakezdő tanároknak már ettől a hónaptól.

A szerdai tárgyalásokon a szakszervezeti vezetők megismerhették annak a sürgősségi rendeletnek a már közvitára bocsátott szövegét, amelyet csütörtöki ülésén készül elfogadni a kabinet. E szerint júniustól a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet bére bruttó 1000 lejjel, a kisegítő személyzeté bruttó 400 lejjel nő.

A kép a kolozsvári tüntetésen készült | Fotó: Megyesi Helga

Emellett a jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. A fizetéseket több szakaszban emelik az új bértörvényben előírt összegig, a jogszabály hatályba lépésétől számított legtöbb három éven belül. Az első szakaszban az előirányzott teljes béremelés 40 százalékát kapják meg a tanügyi alkalmazottak.

A közlemény szerint a kormánykoalíció ismételten felelősségre inti és felszólítja a tanügyi alkalmazottakat, hogy fejezzék be a sztrájkot, és tegyék lehetővé, hogy a több mint 3 millió romániai diák, akik közül közel 300 ezren készülnek az országos képességfelmérésre és az érettségire, visszatérhessenek az iskolába.

Mint arról beszámoltunk, az általános sztrájk a tanügyben folytatódik. A megbeszélést követően kijelentették, hogy a pedagógusok továbbra sem elégedettek a kormány ajánlatával, ezért elutasították azt és folytatják a sztrájkot. „Jelentős előrelépés történt, de nem értünk egyet sem azzal, hogy három év alatt, fokozatosan hajtsák végre az emelést, mint ahogyan a június elsejétől megítélt összeggel sem. A döntés a szakszervezeti tagok kezében van” – fogalmazott Marius Nistor, a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség elnöke. Véleményét osztotta Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke is, aki szerint ahogyan az egészségügyben egyetlen lépésben ítélték meg a béremelést, ők a tanügy számára is így kellene eljárnia a kormánynak. Megjegyezte azt is, ők nettó 2000 lejes emelést kértek idén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?