Felkészültek – jöhet a hó, jöhet a fagy Csíkszeredában

Hétfőtől készenlétben állnak a Csíkszereda közigazgatási területén hóeltakarítást és csúszásmentesítést végző Eco-Csík Kft. járművei és szakemberei. A városháza illetékesei és a megbízott cég a téli időszakban kéri a lakosság együttműködését is.

Megfelelő állapotú géppark és elegendő csúszásgátló anyag áll rendelkezésre a Csíkszereda közigazgatási területén a téli hóeltakarítási, jégmenetesítő munkákra – jelentették be a tevékenységet végző Eco-Csík Kft., illetve a csíkszerdai városháza képviselői hétfőn délelőtt a cég telephelyén tartott sajtótájékoztatón. A téli időjárás megváltozása, illetve a hideg időszak kitolódása miatt a készenléti időszakot március 15-ig hosszabbították meg az eddigi február végi időponthoz képest, Hargitafürdő esetében pedig március végéig tart ez az időszak – emelte ki Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere. Hozzátette: ebben az évben is kiemelt figyelmet fordítanak a városperemekre, Csibára, Szécsenyre, Zsögöfürdőre, Erdőaljára.

A városvezető azt is elmondta, hogy kérik a városlakók együttműködését abban, hogy a házak előtt, illetve a tömbházak körül oldják meg a járdákról a hó eltakarítását, a jégmentesítést.Járművek készenlétben | Fotó: Farkas Endre

Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. igazgatója elmondta: a hétfőtől kezdődő készenléti időszakban a cég 9 munkatársa folyamatos készenlétben áll majd, hogy beavatkozhassanak havazás, illetve az utak jegesedése esetén. A szakember elmondást szerint havazás idején a beavatkozás prevenciós szórással, csúszásmentesítéssel kezdődik, majd folytonos hóesés esetén hóekézést és szórást végeznek. A havazás elállta után követezhet az utak megszélesítése és a parkolók kipucolása. Hozzátette: utóbbi esetben történik meg az, amire általában panaszok sora érkezik hozzájuk, nevezetesen, hogy a parkolókból a járdákra kerül a hó. Ennek kapcsán Pál Tamás kiemelte, hogy a szűk utak és parkolóhelyek miatt fordul elő a hó járdára nyomása. Nagyobb havazás esetén, amennyiben akkora hómennyiség gyűl össze, ami akadályozná a forgalmat, azt elszállítják a városháza megrendelése alapján.

„Havazás esetén öt géppel tudunk elindulni az utakon és két kisebb járművel a járdákon. Addig dolgoznak, amíg el nem takarítják a havat a felületekről. Jelen pillanatban 700 tonna csúszásgátló anyaggal rendelkezünk, ami úgy gondoljuk, hogy a szezon mintegy háromnegyedére elég. Amennyiben elfogy, természetesen pótoljuk” – részletezte Pál Tamás.

A csíkszeredai városgazdálkodási igazgatóság vezetője, Lázár Péter hangsúlyozta, törvényi kötelezettség, hogy a lakók, lakószövetségek gondoskodjanak az épületek közötti járdák hómentesítéséről. Hozzátette: nem cél, hogy bárkit megbüntessenek ennek elmulasztása miatt. Az igazgató kiemelte: a hótalanító gépek mozgása ezen a télen is követhető lesz GPS segítségével. Az észrevételeket, megjegyzéseket várják a városháza elérhetőségein, illetve a hotalanitas@szereda.ro e-mail címen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?