A lakosság együttműködését kéri a hótalanításhoz Csíkszereda önkormányzata

Felhívásban figyelmezteti a lakosságot a csíkszeredai polgármesteri hivatal arra, hogy hamarosan jelentős havazás várható az előrejelzések szerint. A városháza és a hótakarítással megbízott Eco-Csík Kft. is felkészülten várják a hóesést, de a biztonságos közlekedés érdekében ugyanerre kérik a járművezetőknek és az ingatlantulajdonosoknak is.

A polgármesteri hivatal emlékeztet, hogy a városgazdálkodási irányelveket meghatározó 2004/80-as határozatot 35. cikkelye kimondja: a magánszemélyeknek és a jogi személyeknek egyaránt – beleértve a lakószövetségeket is – kötelességük az általuk használt lakóépület előtti járdaszakaszról eltakarítani a havat és a jeget.

A hótakarításkor összegyűlt havat, jeget az úttest szélére, közvetlenül a járda mellé gyűjthetik össze, úgy, hogy a gépjárműforgalmat ne akadályozzák vele, és az esővíz-lefolyókat hagyják szabadon. A határozat azt is leszögezi, hogy az udvarról tilos a hó kihordása a járdára vagy az úttestre.

A határozat arról is rendelkezik, hogy a tulajdonos, a bérlő vagy az ügyintéző kötelessége a hó és a jégcsapok letakarítása a háztetőkről, a teraszokról és az ereszekről. Ezek elmulasztása szabálysértésnek minősül, és magánszemélyekre 78–180 lejes, jogi személyekre pedig 120–540 lej értékű bírság róható ki. A cél nem a bírságolás, hanem az autós és a gyalogos forgalom biztonságosabbá tétele a városban.

A járműtulajdonosokat arra kérik, segítsék a hótakarítást azáltal, hogy helyesen parkolnak és ne akadályozzák a hóekék munkáját. Kérnek minden városlakót, hogy a téli körülményeknek megfelelően, óvatosan közlekedjen!

Kapcsolódók

Kimaradt?