Fejlesztési trendekről és a turizmus kérdéseiről tanácskoztak a székelyföldi polgármesterek Borszéken

Első alkalommal tartották Borszéken a székelyföldi magyar városok polgármestereinek találkozóját. A csütörtökön lezajlott eseményen 12 városvezető és két megyeelnök volt jelen. Szóba kerültek a követlező évek városfejlesztési trendjei és a turizmus égető kérdései is.

 A polgármesteri hivatal épületében megtartott eszmecserén Mik József, Borszék polgármestere köszöntötte a vendégeket, összefoglalva néhány mondatban a házigazda település elmúlt évtizedét, illetve a soron következő fejlesztéseket. A magyar kormány üzenetét Tóth László csíkszeredai magyar főkonzul tolmácsolta, kifejtve, hogy Magyarország számára fontos a székelyföldi térség fejlődése, a kormány, az általa gyakorlatba ültetett programokkal, ehhez szeretne hozzájárulni.

A találkozó további részében dr. Csák László, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közigazgatási és közmenedzsment Intézetének egyetemi adjunktusa tartott előadást a következő évek városfejlesztési trendjeiről. A szakember többek között kifejtette, hogy ebben a témában új irányban kell gondolkozniuk az önkormányzatoknak, hiszen az infrastrukturális fejlesztések ideje lassan lejárt, és előtérbe kerülnek a társadalmi kérdések. „Nem az aszfalttól, a járdától lesz élhető egy város, hanem attól, hogyan viszonyul a társadalmi kérdésekhez a városvezetés” – fogalmazott a szakember.

Ezt követően Szabó Károly, Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója boncolgatta a turizmus égető kérdéseit, kiemelve azokat az új trendeket és fejlesztési irányokat, amelyeket követniük kellene az önkormányzatoknak ahhoz, hogy a turizmus terén növelni tudják bevételeiket.

Terepszemlét tartottak

A program második felében a vendégek az épülő új wellness-központot látogatták meg, ahol a borszéki Czifrasarok Néptáncegyüttes rövid előadását is megtekinthették. A találkozó utolsó mozzanataként a nyári bobpályát is szemügyre vették az önkormányzati vezetők, többen ki is próbálták a létesítményt.

„Örvendek, hogy első alkalommal kerülhetett sor erre a találkozóra Borszéken. Olyan polgármester is a vendégünk volt, aki még soha nem járt a településünkön, most pedig rálátása lehetett arra, hogyan fejlődik városunk” – fogalmazott a találkozóval kapcsolatban Mik József. A borszéki polgármester szerint rendkívül fontosak ezek a rendszeres találkozók, hiszen általuk olyan kérdéseket érintenek, mint az önkormányzatok működése, a városfejlesztési folyamatok vagy éppen a turizmus.

„Fontos számunkra, hogy találkozzunk, hogy megosszuk egymással azokat a kérdéseket és gondokat, amelyekkel találkoznak az önkormányzatok” – hangsúlyozta Péter Ferenc, Maros megye önkormányzatának elnöke.  Az elöljáró kiemelte, nem véletlenül tartják mindig más településen ezeket az eszmecseréket, hiszen mindenhol vannak olyan példák, amelyekből lehet ötleteket meríteni.

Szintén a székelyföldi magyar önkormányzati vezetők találkozóinak fontosságáról beszélt Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke. Meglátása szerint nemcsak tapasztalatcserére adnak lehetőséget, hanem a jövőtervezés tekintetében is fontos támpontokat tudnak nyújtani ezek az alkalmak.

(Borítókép: Borszék Város Önkormányzata)

Kapcsolódók

Kimaradt?