banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Székelyföldi nők közéleti műhelye: legyen egyforma a mérce

Interaktív, tabu-döntő és hiánypótló beszélgetés sorozatot indít az RMDSZ háromszéki nőszervezete.

A „Székelyföldi nők közéleti műhelye” névvel induló, havonta egy alkalommal, online térben szervezett beszélgetés sorozat a nőszervezet Facebook-oldalán követhető, az első kiadásra május 13-án, csütörtökön este 6 órától kerül sor dr. Kondor Ágota mentálhigiénés szakember, Benkő Erika politológus, Magyarósi Imola művészettörténész és Kovács Bíró Blanka újságíró részvételével, akik a műhely létrejöttének céljáról, a nők közéleti szerepvállalásáról és a siker áráról beszélnek. Az érdeklődők hozzászólásban tehetik fel kérdéseiket.

A beszélgetés sorozat célja, hogy beazonosítsák a nőket érintő, szőnyeg alá söpört problémákat és azok megoldására közpolitikákat dolgozzanak ki, amelyeket a politikai képviselet asztalára szeretnének tenni, ismertette Benkő Erika. A program kezdeményezője és koordinátora, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője saját bevallása szerint, az elmúlt években saját bőrén tapasztalta, hogy miért van szükség nőszervezetre, egy olyan hálózatra, mely a nők érdekeit és ezek képviseletét felvállalja. „Lényegében a gyakorlat mutatta meg számomra azt, hogy mennyire fontos, hogy az erdélyi magyar nők közéleti szerepvállalása ne esetleges és ne kizárólag helyzetfüggő legyen” – mondta Benkő Erika, aki szerint szeretnének egy olyan platformot kialakítani, mely teret ad a közélet iránt érdeklődő székelyföldi és sepsiszentgyörgyi nők együttgondolkodásának és együttműködésének.

„Tabukról, sztereotípiákról, a nők közéleti szerepvállalásáról beszélünk többek között, saját tapasztalatok és jó példák bemutatása révén. Örülök, hogy a program által egy újabb színfolttal gazdagodott a háromszéki nőszervezet tevékenysége” – hangsúlyozta a beszélgetés sorozatot ismertető sajtótájékoztatón Ájgel Ágnes. Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke hozzátette: idén nyolc éves fennállását ünnepli a 17 tagszervezettel működő háromszéki nőszervezet, mely már számtalan közösségépítő programot szervezett, arra ösztönözve a háromszéki nőket, hogy legyenek bátrak, magabiztosak képességeikben és munkájukban.

Fotó: Kocsis B. JánosA műhely egyik házigazdája Kondor Ágota, az RMDSZ Sepsiszentgyörgyi Nőszervezetének elnöke, helyi önkormányzati képviselő szerint a nők kevésszer találják meg azokat a fórumokat, ahol van lehetőségük véleményt nyilvánítani. Ez a platform lehetőséget ad arra, hogy a szőnyeg alá söpört témákat felszínre hozzák, megmutassák a sajátos női szemléletmódot anélkül, hogy bárkinek minősítenék a gondolkodását” – mondta Kondor Ágota. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat RMDSZ frakciójának vezetője, Magyarósi Imola rámutatott: nem váltják meg a világot, de megteszik egy hosszabb folyamat első lépéseit a nők közötti szolidaritás megalapozására. „Szakemberek közreműködésével járunk körbe olyan témákat, amelyek női és férfi szemmel egyaránt izgalmasak, megismerve ezáltal a másik nem szemléletmódját is”, mondta Magyarósi Imola.

Ajgel Ágnes újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Háromszéken jelenleg 12,1 százalék az RMDSZ-ben önkormányzati mandátumot szerzett nők aránya, ami javult a négy évvel ezelőtti 9 százalékhoz képest. Hozzátette: a magánszektorban jobb a helyzet, hiszen a háromszéki vállalkozók 30 százaléka nő, ami az országos 21,8 százaléknál jobb arány.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kimaradt?