„Testvérrégiós” együttműködésre törekszik a három székelyföldi megye és Dél-Tirol

Székelyföld és Dél-Tirol térségek regionális együttműködéséről írtak alá csütörtökön szándéknyilatkozatot Sepsiszentgyörgyön. A három székely megye – Kovászna, Hargita és Maros – önkormányzatainak elnökei, illetve Daniel Alfreider, Dél-Tirol Autonóm Tartomány kormányzó-helyettese által jegyzett dokumentumban megállapították, hogy az olaszországi és a romániai régiók céljai több területen is hasonlóak, ezért megállapodnak abban, hogy együttműködnek a gazdasági fejlődés, illetve társadalmi és kulturális kapcsolataik ápolása érdekében.

A háromszéki önkormányzat gyűléstermében szervezett testvérrégiós konferencián a házigazda Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök emlékeztetett, hogy tavaly novemberben Herbert Dorfmann dél-tiroli EP-képviselő ígérte meg, hogy kezdeményezi a kormányánál a Dél-Tirol és Székelyföld testvérrégiós kapcsolatának kialakítását. Ennek az első dokumentumát, a szándéknyilatkozatot írta alá csütörtökön Daniel Alfreider, dél-tiroli kormányzó-helyettes, illetve Tamás Sándor, Kovászna megyei-, Borboly Csaba, Hargita megyei és Péter Ferenc, Maros megyei tanácselnök.

„Szülőföldünk fejlesztése a cél, és ennek érdekében nemcsak a három székely megye működik együtt, hanem együttműködünk Bukaresttel, Budapesttel és Brüsszellel is. Ma egy új pályát nyitunk az együttműködések tekintetében: testvérrégiós kapcsolatot alakítunk ki az olaszországi Dél-Tirollal, amelynek adottságai, természeti erőforrásai és történelme is hasonló a miénkhez” – mondta el érdeklődésünkre Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök tájékoztatása szerint a régiós szintű együttműködés célja, hogy egymástól megtanuljuk a jó példákat. „Nyilván elsősorban mi tanulunk tőlük, hiszen például sok évszázadon keresztül jó példát alakítottak ki a mezőgazdasági szövetkezetek tekintetében. Jelenleg Székelyföld egyik jól működő gazdasági összefogása, a tejszövetkezetek hátterében is dél-tiroli példa áll – mondta Tamás Sándor. – Nem ördögtől való az, amit szeretnénk, hiszen az Európai Unió 28 tagállamából 11 országban működik valamilyen szintű területi autonómia. Ezek két fontos dolgot eredményeztek: az etnikai békét és a gazdasági fellendülést. Mi is ezt szeretnénk Székelyföldön, hogy békében és jól élhessünk.”

„Számunkra Dél-Tirol az irány”

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba rámutatott: a három székelyföldi megye együttműködése 2008-ban kezdődött, azóta közösen építik Székelyföldet. „Számunkra Dél-Tirol az irány, hiszen ott minden etnikai csoport abban érdekelt, hogy a döntésekben konszenzusra jussanak, egymás nélkül nem tudnak dönteni, így a hivatásos provokációból élő emberek is munka nélkül maradtak.”

Az olaszországi régióban is irritálta korábban a többséget a többnyelvűség, de ez mára megváltozott, már az olasz közösség is megtanul németül, növekszik az érdeklődés egymás kultúrája iránt, és ha kialakulnak barátságok, az autonómia is erősödik, részletezte Borboly Csaba. A Hargita megyei tanácselnök emlékeztetett, hogy Székelyföldön is egymásra vagyunk utalva, bár erős a kölcsönös gyanakvás, a román sajtó is uszít, ezért együttélési paktumra lenne szükség. „Ha sikerülne véglegesíteni az együttélési kódexet, a prefektusok sem tudnák folytatni támadásaikat”, fogalmazott. Meglátása szerint az itt élő román közösséget kellene érdekeltté tenni, hogy tanulják meg a magyar nyelvet, hiszen a gazdaságnak nincsen etnikuma.

Maros Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc kifejtette, Dél-Tirol azt a világot képviseli, ahová mi is szeretnénk eljutni. Az olaszországi régióban már a nehezén túl vannak, ma már az a kihívás, hogy a kiharcolt jogaikkal éljenek és fejlesszék a közösségeiket. Péter Ferenc szerint a nemzetközi politika próbálja elmaszatolni az őshonos kisebbségek jogainak helyzetét, arra hivatkoznak, hogy ez nem tartozik az EU kompetenciájához. „Az Európai Unió nem úgy hozta el a megoldásokat, ahogy elképzeltük, ezért Dél-Tirol példája ad kitartást, hogy újra nekiveselkedjünk. A székelyföldi emberek maguk akarnak dönteni sorsukról” – mondta Péter Ferenc.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke, Vincze Loránt felidézte, hogy öt évvel ezelőtt hangzott el először, hogy „hozzuk el Dél-Tirolt Székelyföldre”, azóta folyamatosan tettek hozzá téglákat az építményhez, most született ennek konkrét eredménye. Hozzátette: Dél-Tirolban nemcsak partnerek, hanem barátok vannak, a FUEN keretében rengeteget dolgoztak együtt az őshonos kisebbségek jogai érdekében, az olaszországi régió volt az első, amely támogatta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést az őshonos kisebbségek jogainak biztosítása érdekében. „Európában 50 millió őshonos kisebbségi állampolgár él, tehát nem vagyunk magunkra”, mondta Vincze Loránt, aki szerint a Minority SafePack része a regionális politikák újragondolása is, hogy kerüljön be a célkitűzések sorába a sokszínűség védelme.

Daniel Alfreider dél-tiroli kormányzó-helyettes rámutatott: minden konfliktus időveszteség, és mivel az idő drága, ezért nem szabad a konfliktusokat gerjeszteni, békés megoldásra kell törekedni, erre kell érzékennyé tenni a többséget is. Az olaszországi régió kormányzó-helyettese rámutatott, hogy az autonómia nem következik be egyik napról a másikra, ennek előfeltétele a decentralizáció, hogy minden döntést a lehető legközelebb hozzanak meg az emberekhez.

Daniel Alfreider hozzátette: abban érdekeltek, hogy Európában kiépüljön egy olyan hálózat, amelyben az egyformán gondolkodó, hasonló hátterű emberek segíteni tudják egymás törekvéseit. Véleménye szerint ilyen a most kialakuló Székelyföld és Dél-Tirol regionális együttműködés. „Fektessünk ebbe időt és ötleteket, és találjunk közös projekteket, hogy végül ezek eljussanak az emberekhez” – mondta a dél-tiroli kormányzó-helyettes Sepsiszentgyörgyön.

Az olaszországi és romániai régiók együttműködéséről szervezett találkozó moderátora, Grüman Róbert, a háromszéki önkormányzat alelnöke érdeklődésünkre elmondta: a csütörtökön aláírt szándéknyilatkozat egy alap az együttműködéshez, ez az első írásos dokumentum. Következik, hogy külön-külön mindhárom megye kidolgozza az együttműködési megállapodások szövegét és tartalmát. Ezeket jóvá kell majd hagyja a bukaresti fejlesztési- és a külügyminisztérium is. Ha ez megtörténik, akkor a Kovászna, Hargita és Maros megyei tanácsok elfogadhatnak egy-egy határozatot az együttműködésről. Nyilván Dél-Tirol is a hatályos olaszországi törvényeknek megfelelően kell végigjárja ezt az utat. Majd amikor minden fél elfogadta ezeket a határozatokat, akkor kerülhet sor a konkrét együttműködési megállapodás aláírására, összegzett Grüman Róbert.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?