banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Európai Bizottsági alelnök Bukarestben: szeretnénk, ha Romániában elismernék az uniós jog elsőbbségét

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke kijelentette, hogy nem tud ígéreteket tenni, de nagyon szeretné, hogy az Európai Unió végrehajtó szerve megszüntesse a Romániára és Bulgáriára vonatkozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV), amely lefoglalja a bizottság kapacitását, és az ország kiértékelését átvinné az összes uniós államra vonatkozó éves jogállamisági jelentésbe.

Věra Jourová szerint leterheli az EB-t a Romániára és Bulgáriára vonatkozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmus, ezért megszüntetné | Fotó: AgerpresAz Agerpresnek kedden adott interjúban a romániai hivatalos látogatásán levő Jourová kifejtette: úgy vette észre az államelnökkel, a kormányfővel, az igazságügyi miniszterrel és más illetékes személyekkel folytatott megbeszéléseiből, hogy a román politikában jelenleg lendületben van azon jogszabályok elfogadása, amelyek foglalkoznak az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus jelentésében bemutatott kérdésekkel, és ez lehetővé teszi majd számukra, hogy a mechanizmust lezárják.

„Úgy gondolom, hogy a lendület megvan, vannak dolgok, amelyeket meg kell tenni, nem ígérhetek semmit, de őszinte leszek: nagyon szeretném, hogy megszüntessük a mechanizmust, többek között azért, mert lefoglalja a bizottság kapacitásait, és mert van ez az új eszközünk, a jogállamiságot kiértékelő jelentés, amely minden EU-s tagállamot lefed, és a Romániáról szóló jelentéseket is át lehetne vinni oda. Ez Románián múlik majd” – fogalmazott az EB alelnöke.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) helyett létrehozott új struktúra működését az EB nyomon fogja követni, mert biztos akar lenni afelől, hogy az „megfelelően végzi a munkáját, független és pártatlan, és teljesíti célját”.

Jourová arra is kitért, hogy „kellemetlen meglepetésként” érték az európai hatóságokat egyes romániai intézményeknek az uniós jog elsőbbségének megkérdőjelezésére tett kísérletei. Leszögezte: látogatásának egyik célja az volt, hogy biztosítsa az uniós jog egyértelmű elismerését a román jogban, illetve azt, hogy a román bírák, akik egyben európai bírák is, a megtorlástól való félelem nélkül alkalmazhassák az uniós jogot.

„Volt alkalmam egy nagyon jó megbeszélést folytatni az alkotmánybíróság elnökével az alapelvekről, az uniós jog elsőbbségéről. Megpróbáltam elmagyarázni – amit az elnök magától értetődően már tudott –, hogy az uniós jog elsőbbségének elismerése az európai jogállamiság egyik alappillére. Szeretnénk tehát, hogy Romániában teljes mértékben elismerjék az uniós jog elsőbbségét” – fogalmazott az EB alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?