Elveszi a kormány a betegek és a kismamák pénzét

Felszólította a kormányt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerdán, hogy ne fizettessen tíz százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot (CASS) a betegszabadságon lévő munkavállalókkal és a szülési szabadságon lévő kismamákkal a táppénz és a gyermekgondozási díj után.

Az ellenzéki párt közleményét az Agerpres hírügynökség idézi, ez szerint ezeket a kategóriákat nem szabad büntetni csupán azért, mert „az állam képtelen szankcionálni az úgynevezett átszervezési és költségcsökkentési folyamatnak alávetett közintézményeknek azokat köztisztviselőit, akik visszaélnek a betegszabadsággal, ahogyan azt Marcel Bolos miniszter állítja”.Illusztráció: Pixabay Az USR emlékeztetett: már a múlt év végén figyelmeztetett arra, hogy idén kevesebb pénzt kapnak a betegszabadságon lévő munkavállalók és a szülési szabadságukat töltő kismamák, mert a kormány a decemberben elfogadott „salátarendeletben” bevezette számukra a CASS-fizetési kötelezettséget. Marcel Boloş miniszter akkoriban tagadta ezt, mondván, hogy a fiatal anyákat ez az intézkedés nem érinti, de „kiderült, hogy hazudott” – olvasható a közleményben.

Az USR szerint abszurd a betegszabadságokkal való visszaélésekkel érvelni az intézkedés bevezetése mellett. „Egy szülést nem lehet meghamisítani. A betegszabadságok esetében pedig az államnak azokat kellene büntetnie, akik becsapják a rendszert, nem pedig a járulékfizető betegeket megrövidíteni” – idézte a közlemény Oana Ţoiu képviselőt.

A politikus emlékeztetett, hogy idén már csak 4500-es a havi jövedelme annak a kismamának, aki tavaly még 5000 lejes gyermekgondozási díjat kapott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?