Egymásnak estek a politikusok a költségvetés kapcsán: a méltányosság vagy a hozzá nem értés hazug büdzséje?

A 2024-es költségvetési törvényről várhatóan szerdán szavaz a bukaresti parlament. A tervezet botrányoktól övezett kedd ești vitáján Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette, hogy a 2024-es költségvetés a fejlődés és a méltányosság költségvetése. Anca Dragu volt pénzügyminiszter irreálisnak és hazugnak nevezte a tervezetet. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) országos vezetőtanácsának elnöke, Claudiu Târziu szenátor szerint, a tervezet „a tehetetlenség, a hozzá nem értés és az akarathiány költségvetése”.

Marcel Ciolacu kifejtette, hogy a költségvetés-tervezetben „a gazdasági növekedés a lakosság életszínvonalának növekedésében köszön vissza”, ugyanakkor a jogszabályjavaslat segíti az országot „a nehézségek átvészelésében”, és felkészíti Romániát „a jövőben rejlő hatalmas lehetőségekre.”

Fotók: Agerpres

A miniszterelnök ismertette a büdzsé sarokszámait.

Ezek szerint a kormány „koherens gazdasági stratégiát” tervez, amely révén Románia az Európai Unió második legnagyobb, 3,4 százalékos gazdasági növekedését akarja elérni. Rekord összeget, a GDP több mint 7 százalékát szánják beruházásokra, ez 120 milliárd lejt jelent; az összeget az állami költségvetésből, az európai alapokból és az EU helyreállítási alapjából fedezik.

A tervezet szerint 12 millió polgárnak nő a jövedelme: nyugdíjasoknak, minimálbéreseknek, tanároknak, közalkalmazottaknak. Ciolacu kijelentette, hogy a költségvetés-tervezet erősíti a gazdasági környezetet a munkahelyteremtő és vállalkozásfejlesztő állami támogatási programok révén, ugyanakkor igazságos, valóban versenyképes gazdasági környezetet teremt, ahol kisebb a kedvezményezettek, a kivételezettek száma.

Szavai szerint a tervezet fontosságuk szerint rangsorolja a kiadásokat, és egy intézkedéscsomagot is tartalmaz az adóbeszedés növelésére és az adócsalás elleni hatékony küzdelemre.

Mindemellett a GDP 2,5 százalékát irányozzák elő védelemre, tekintettel az ország szomszédságában dúló háborúra - tette hozzá Ciolacu.

Az USR és az AUR tiltakozásaira reagálva a miniszterelnök leszögezte, hogy 2024-ben nem lesz adóemelés.

„Most eszükbe jutottak a nyugdíjasok és az alkalmazottak, de amíg kormányon voltak, nulla lejjel növelték a nyugdíjakat, és egymilliárd eurót költöttek oltásokra! (...) Önök azok, akik elfelejtették már, hogy bevezették a PNRR-be (országos helyreállítási terv - szerk. megj.), hogy legfennebb a GDP 9,4 százaléka fordítható nyugdíjakra. (...) Mi töröltük ezt a korlátot, bár önök azt mondták, hogy ez lehetetlen! Hazudtak!” - üzente beszédében Ciolacu az USR-nek.

Hozzátette, minden bizonnyal más elképzeléseik vannak a kormánynak és egyes ellenzéki pártoknak Románia fejlesztéséről. Kijelentette: a „2024-es költségvetés nem közelíti Oroszország felé Romániát, és nem irányoz elő egymilliárd eurót oltásokra”.

Ezzel szemben kormánya azért küzd, hogy privilegizált gazdasági kapcsolatai legyenek az Európai Unióval, és az Amerikai Egyesült Államok Románia legfontosabb unión kívüli gazdasági partnerévé váljon. A kormány azért is küzd, hogy Románia a legrövidebb időn belül csatlakozzon a schengeni térséghez, mert ott van a helye - hangsúlyozta a kormányfő.

Ciolacu szerint a költségvetés tervezete egyensúlyt teremt a gazdasági növekedés ösztönzése és a költségvetési konszolidáció igénye, az infrastruktúrába és a humán tőkébe való beruházás igénye, a vállalkozások ösztönzése és a romániaiak tisztességes életszínvonalának biztosítása között.

„Ez egy korszerűsítő és fejlesztő, nem pedig megszorító költségvetés. Megszorító csak a kiadások tekintetében lesz (...) Eltökélt szándékom jövő év végéig végigvinni az államapparátus reformját. De azt akarom, hogy a dolgok rendezett módon történjenek, nem pedig egyik napról a másikra. Nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni egy olyan rendszert, amelyik 30 éve így működik. Rendre és megfontoltságra van szükségünk” - magyarázta Ciolacu.

Leszögezte azt is, hogy a kormány egy olyan büdzsét javasol, amely lehetőséget nyújt a gazdaság és a pénz „mozgására”, a munkahelyek megtartására, a gazdasági növekedés folytatására.

„Egy olyan működőképes költségvetést javasolok, amely mindenkinek egyenlő esélyt nyújt. Emiatt felkérem önöket, hogy bizalommal szavazzák meg Románia 2024-es évi költségvetését” - mondta a miniszterelnök.

Irreális és a hozzá nem értés bizonyítéka?

Irreálisnak és hazugnak nevezte a 2024-es költségvetés tervezetét a jogszabályjavaslat kedd esti parlamenti vitáján mondott beszédében Anca Dragu volt pénzügyminiszter.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora szerint a 2024-es büdzsé "nélkülözi a jövőképet", és nem biztosítja az ország fejlődését. „Azt hittük, hogy a 2023-as költségvetés a legrosszabb, mert 4,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal indult és 6,6 százalékos deficittel zár. De nem, a 2024-es ennél is irreálisabb" - fogalmazott.

Hozzátette, a jövő évi költségvetés a bevételeket 20 milliárd lejjel túlbecsüli, a kiadásokat pedig 25 milliárd lejjel alábecsüli. Emlékeztetett, hogy pártja becslése szerint jövőre a deficit meg fogja haladni a GDP 7 százalékát.

„Az államadósság szintje a GDP 50 százaléka körül van, és Romániát hitelezik a legdrágábban, mert a befektetők nem bíznak a kormány politikáiban" - nyomatékosította Anca Dragu.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) országos vezetőtanácsának elnöke, Claudiu Târziu szenátor szerint a 2024-es állami költségvetés-tervezet a „tehetetlenség” büdzséje.

A költségvetés kedd esti parlamenti vitáján az AUR képviselői és szenátorai az első perctől tiltakozásukat fejezték ki a tervezet ellen, a két ház együttes ülését folyamatos bekiabálásokkal zavarták meg, és bíráló üzenetű táblákkal tüntettek az ülésteremben.

„Képviselő és szenátor hölgyek és urak, önöknek tetszik ez a hangulat? Szerintem nem. Tudják meg, hogy a román állampolgároknak sem tetszik, ahogy önök, a PSD, a PNL és az RMDSZ kormányoznak. Amit hallanak, az a felháborodás hangja. A nép hangja” - szónokolta Claudiu Târziu szenátor az emelvényről.

Kijelentette, hogy a költségvetés-tervezet „a tehetetlenség, a hozzá nem értés és az akarathiány költségvetése”.

„Nem értünk egyet ezzel a büdzsétervvel. Ellene fogunk szavazni, nincs egyezkedés. Mind a 8317 módosító javaslatot támogatni fogjuk” - jelentette ki a szenátor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?