Erőszak-lavina a parlamentben: durván rátámadtak az RMDSZ-frakcióra

Kitámadták a magyar képviselőket kedden este a költségvetés parlamenti vitáján. Durván, erőszakosan belekötött az RMDSZ frakció tagjaiba két román képviselő: Dan Tanasă, Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikusa és Daniel Ghiță, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja.

Pálinkától bűzlesz, hej!" – mondta Tanasă az RMDSZ egyik képviselőjének. Majd ordítozva azt vetette a magyar politikusok szemére, hogy a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal is kormányon voltak, de „nem tettek semmit”. A magyarok sem hagyták magukat, „lepapagájozták” a cirkuszoló politikusokat. Tánczos Barna szenátor dühösen felállt, és azt mondta Tanasănak: „Hagyd abba, takarodj innen!". A vita elfajult, mindkét oldal képviselői románul és magyarul is sértegetéseket zúdítottak egymásra.

Elveszitek a pénzünket és ellopjátok a területünket" – vádolta a szociáldemokrata Daniel Ghiță az RMDSZ-t. Marius Budăi volt munkaügyi miniszter közbelépett, hogy megnyugtassa. A volt kickboxer készen állt a verekedésre is. Közben több képviselő, köztük George Simion AUR-elnök, telefonjával filmezte a jelenetet.

1998-ban érkeztem ide először. Akkor volt egy parlamentünk, egy tekintélyes intézmény, és lám hová jutottunk: mi volt és mivé lett, miután a cirkuszisták bejöttek a parlamentbe" – mondta később Tánczos Barna az ülésterem pulpitusáról.

Nem sokkal a plenáris ülésen történt botrány után, a folyosón Ghiță meghúzta Sebastian Cernic, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagjának a fülét, azt állítva, hogy az USR „árulók gyülekezete".

Nyitókép: képernyőmentés

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?