Elkészült a zilahi kórház kétszintes, 180 férőhelyes parkolója

A héten hivatalosan is átadták a Zilahi Megyei Sürgősségi Kórház épülete előtt lévő, a Szilágy Megyei Tanács saját költségvetéséből, közel 9 millió lejből finanszírozott 180 férőhelyes kétszintes parkolót, amely a múlt hónapban készült el.

A megyei tanács közleménye szerint bárki igénybe veheti a parkolót, az első 15 perc díjmentes, ezt követően a 07.00–20.00 óra között 2,5 lej/óra, 20.00–07.00 között 0,5 lej/óra parkolási díjat kell fizessen a szolgáltatást igénylő. Fizetni készpénzzel vagy kártyával lehet a parkolóóráknál a vonalkódos jegy beolvasásával. A folyamat gyors és egyszerű.

„Érkezéskor, a sorompónál a beléptető terminál egy gombnyomásra parkolójegyet állít ki a sofőröknek, amit a hely elhagyásakor leolvas a parkolóóra, jelzi a parkolási időt és a kifizetendő összeget” – áll a nyilatkozatban.Fotó: Kulcsár Mária

A parkoló a Dumbrava és a Simion Bărnuţiu utca felől is megközelíthető, ennek elhagyására a Simion Bărnuțiu fele van lehetőség.

„Bár elkészült az új parkoló, a parkolókhelyek száma továbbra sem elegendő, ezért tervbe vettük egy újabb parkoló megépítését, amely kizárólag a kórházi alkalmazottak számára lesz elérhető. A megépülendő több szintes parkoló a jelenlegi mentőállomás mögött lesz” – nyilatkozta Szilágyi Róbert a megyei tanács alelnöke.

Korszerűsítik a sürgősségi részleget is

Múlt pénteken a kórház sürgősségi részlegének további korszerűsítéséről tartottak megbeszélést a megyei tanácsnál, amelyen többek között a vezetőségen kívül részt vett Seres Dénes parlamenti képviselő és Dari Tamás prefektus, aki kiemelte, a világjárvány idején, de már azelőtt is a kórház UPU-SMURD részlegét vették a legtöbben igénybe, évente több tízezer beteg ellátásáról gondoskodtak. Az egészségügyi intézmény további bővítése és korszerűsítése szükségszerű, ezért minden finanszírozási lehetőséget ki kell használni, hogy továbbra is minőségi, európai színvonalú sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokat lehessen nyújtani a betegeknek.

A kórháznak hozzáértő, szakképzett és tapasztalt orvosai vannak, akik magas színvonalú orvosi ellátást biztosítanak a pácienseknek. A 2014–2020-as Regionális Operatív Program által finanszírozott UPU-SMURD részleg korszerűsítése révén a megyei önkormányzat közel 900 négyzetméteren modernizálja a sürgősségi részleget, közel 1500 négyzetméterrel bővíti, és 145 orvosi eszközzel látja el, hogy az évente több mint 40 000 esetet továbbra is szakszerűen láthassák el.A kórház épületét bővítenék | Fotó: Kulcsár Mária

A 2014–2020-as Regionális Operatív Programból finanszírozott, a megyei tanács által végrehajtott beruházás összértéke több mint 17 millió lej, ebből 10 millió lej európai uniós támogatás, 7 millió lej saját hozzájárulás – tette hozzá Szilágyi Róbert.

„Az épület külső fala elkészült, a belső rész áttervezése van folyamatban. Az építkezéssel egyelőre leálltak, mert a sürgősségi részlegen dolgozó orvosi szakértők több módosító javaslatot tettek a kivitelezés alatt álló terv feljavítására. A tervezőnek szerdáig el kell készítenie a megbeszéltek alapján a változtatásokat, amelyeket az illetékes intézményeknek (tűzoltóság, DSP, építkezési felügyelőség stb.) az elkövetkezendő időszakban jóvá kell hagyniuk, majd ezt követően folytatják a munkálatokat” – nyilatkozta a megyetanács alelnöke.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?