Egészségügyi államtitkár: Románia az európai átlag fölött áll az oltási kampányt illetően

Az európai átlag fölött áll Románia a COVID-19 elleni oltási kampány teljesítményét illetően, megelőzve sokkal fejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező államokat – nyilatkozta csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

„A hét elején közzétett adatok értelmében Románia a beadott oltások számát illetően a 18. helyen áll világszinten, európai szinten pedig a hatodikon, és hasonló a helyzet most is, az európai átlag fölött állunk” – mondta az államtitkár, aki szerint olyan országokat előztünk meg, mint például Franciaország vagy Belgium, amelyeknek pedig sokkal fejlettebb egészségügyi rendszere van.

Ez pedig az oltási kampányban tevékenykedők – elsősorban az egészségügyi alkalmazottak – erőfeszítéseinek köszönhető, fűzte hozzá Baciu.

Az államtitkár szerint Románia nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy „minél hatékonyabban” kezdje el és folytassa le az oltáskampányt, ami az országba szakaszosan érkező vakcina mennyiségtől is függ.

Keddig a kampány első szakaszában oltásra jogosultak 75 százaléka kapta meg a vakcinát, és ez az arány Baciu szerint a hónap végére meg fogja haladni a 85 százalékot.

A becslések szerint március végéig Románia összesen 2,5 millió dózist kap a Pfizer BioNTech termékéből, illetve 400 ezret a Moderna vakcinából, tájékoztatott Baciu, hozzáfűzve, hogy az országba érkező dózisok száma hétről-hétre nőni fog.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?