Erdélyben egyelőre az oltási központok harmada fogadja a pácienseket

Az oltási kampány második szakaszára a helyi önkormányzatok által kijelölt oltási központokat hoztak létre, ám ezeknek egyelőre mintegy harmadát nyitották meg. Várhatóan ahogy nagyobb ütemben érkeznek az oltóanyagok, és egyre többen regisztrálnak, úgy nyílnak meg az újabb központok. A Maszol annak járt utána, hogy jelen pillanatban mely oltási központok fogadják a magukat immunizálni akaró személyeket.

Mint ismert, az oltási kampány ezen szakaszában a 65 év felettiek, a krónikus betegek, az állami intézmények dolgozói, illetve az oktatási rendszerben és bölcsődékben dolgozók kapják meg a vakcinát. A magánszektor bizonyos ágazataiban dolgozók is igényelhetik a védőoltást, főként az élelmiszeriparban dolgozók, a közmű szolgáltatók alkalmazottai, az energiaszolgáltatók, gyógyszergyártók, szállítási ágazat dolgozói, az egyházi személyzet, a posták és futárszolgálatok személyzete és a sajtó munkatársai, akik a megfertőződés fokozott kockázatával járó tevékenységet végeznek. Szerdán további csoportokkal egészítette ki a kormány az oltásra a második szakaszban jogosultak körét. 

Az oltásközponti helyszínek engedélyeztetése egyszerűsített eljárással történik, tájékoztatta a Maszolt a második oltási szakasz kezdetekor Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője. Megtudtuk: az önkormányzat saját felelősségére nyilatkozik az oltópontokkal kapcsolatosan arról, hogy tejesíti a feltételeket, a DSP pedig ennek nyomán megadja az engedélyt a működtetésre és elkezdhetik a tevékenységet. Az egészségügyi igazgatóság ellenőrzi az oltópontok működését, az intézmény szakemberei tanácsokkal is segítették a központok kialakításának folyamatát.

Háromszéken nyolcból három központ nyílt meg

Kovászna megyében nyolc oltóközpontot jelöltek ki, ezeket a háromszéki városokban rendezték be. Sepsiszentgyörgyön két oltási központot, a Szociális Igazgatóság Dália utcai ingatlanában, az egykori bölcsőde helyszínén és a városi strand épületében. Ha szükség van rá, egy harmadik oltási központot is előkészítenek a Vadász utcai sportcsarnokban is. Kézdivásárhelyen egy központ van a városi sportcsarnokban. Kovászna városban két oltóközpontot létesítenek, egyet a városi művelődési házban és egyet a szívkórházban. Baróton a Kossuth Lajos utcai sportközpontban, míg Bodzafordulón a városi kórházban és a bredéti kultúrházban lehet majd beadatni a vakcinát.

A fent említett nyolc oltási központból hétfőn három nyílt meg, Sepsiszentgyörgyön a Dália utcában, Kézdivásárhelyen a sportcsarnokban és Kovásznán a szívkórházban kaphatják meg a vakcinát azok, akik a második oltási szakaszban regisztráltak és időpontot kaptak. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat fel van készülve az újabb központok beüzemelésére – mondta Antal Árpád polgármester. Sőt a megyeszékhelyen egy mozgócsapat is végez oltásokat ott, ahol ezt igénylik.

Sepsiszentgyörgyön az oltási központot az egészségügyi előírásoknak megfelelően felkészítették és a közegészségügyi igazgatóság hétvégi tereplátogatása nyomán a szakemberek által jelzett módosításokat is elvégezték, így hétfőn reggel 8 órakor a központ megfelelt minden előírásnak, ám a kampány második szakasza néhány órás késéssel kezdődhetett el.

Beoltják az egészségügyi személyzetet Háromszéken | Fotó: Kocsis B. János

A kézdivásárhelyi oltóközpont a Kicsid Gábor Sportcsarnok egyik termében található, ahol egész Felső-Háromszék lakosságát oltják be. Január 18-án a terveknek megfelelően nyitott a központ, arra a napra 40 személyt jegyeztek elő, a program reggel nyolctól este nyolcig tart. A műszakokat elsősorban azok az orvosok és ápolók vállalták, akik iskolarendelőkben tevékenykednek.

Bokor Tibor polgármester a Maszolnak kifejtette, hogy költségvetés hiányában elég nehéz volt megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyeknek segítségével a központ felszerelését meg tudták vásárolni.

„De mára minden a helyén van, szakszerűen ellátott és a törvényes előírásoknak megfelel. Az épület azon részét, amelyben az oltás zajlik, teljesen felújítottuk” – közölte a polgármester. Az elöljáró ugyanakkor nehezményezte, hogy kezdetben az online regisztrációs felület nem működött megfelelőképpen, ezáltal hátráltatták az egészségügyben dolgozók munkáját.

Hargita megyében hat központban fogadnak

Hargita megyében 14 oltópont üzemelnek be, de az oltási kampány második szakaszának kezdetén itt sem működik az összes. Üzemben maradt a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház oltóközpontja a megyeszékhelyen, valamint megnyitották és fogadják a jelentkezőket a mentőszolgálat egykori, Kossuth utcai központjában. Ezen kívül Csíkszeredában további két helyszínen a későbbiekben készülnek a központok megnyitására: a távhőszolgáltató vállalat (Goscom) volt Akác utcai ingatlanjában, és a Zsögöfürdőn található, jelenleg használaton kívüli vendéglő épületében.

Székelyudvarhelyen három oltási központ létesült, de egyelőre csak a kórházban berendezett központ működik, jelen pillanatban arra várnak, hogy a rendszerbe bekerüljön a két másik központ: az egyiket a bethlenfalvi kultúrotthonban, a másik a volt Stúdió mozi épületében alakították ki.

A további oltási központok Szentegyházán, Korondon, Székelykeresztúron, Balánbányán, Gyergyószentmiklóson, Gyergyóremetén, Maroshévízen és Borszéken jöttek létre, azonban ezek közül csak Székelykeresztúron a Sóskút utca 30. szám alatt található központ, illetve a maroshévízi és a gyergyószentmiklósi városi kórházban kialakított oltóponton lehet bejelentkezni az immunizálásra.

Maros megyében nyolc egység üzemel

Maros megyében 16 településen összesen 28 oltóközpontot alakítanak ki, ám az oltáskampány második szakaszának kezdetén egyelőre összesen nyolc oltóponton fogadják a pácienseket.

Marosvásárhelyen a Mihai Eminescu ifjúsági házban és a Tudor Vladimriescu Gimnázium sporttermében van oltózköpont. Szászrészegenben az Ifjúsági park melletti sportteremben, Segesváron a Zaharia Boiu Gimnáziumban, Ludason a városi sportcsarnokban, Dicsőszentmártonban a Victoria teremben, Nyárádszeredában és Görgényben pedig a művelődési házban alakítottak ki oltóközpontot.

A későbbiekben nyitják meg Marosvásárhelyen Libáncs (Bărăganului) utácában található Alexandru Ioan Cuza Általános Iskolában, a Vajdahunyad utcai Serafim Duicu Általános Iskolában, valamint a polgármesteri hivatal vendégházában, a Tutaj (Plutelor) utcában.

Hét központ működik Bihar megyében a 22-ből

Bár január 11-i ülésén jóváhagyta a megyei vészhelyzeti bizottság, hogy Bihar megyében 22 helyszínen alakítsanak ki oltóközpontokat, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság arról tájékoztatott: az oltási kampány második szakaszában ezek közül hétben kezdik el az arra jogosultak beoltását, a többi központban fokozatosan, a rendelkezésükre álló védőoltás-adagok függvényében kezdik majd adni az oltásokat.

A második szakaszban Nagyváradon a gyermekváros épületében (Corneliu Coposu utca 8. szám) két oltóközpont lesz, a harmadik pedig ennek közvetlen közelében, a Pelican Klinikai Kórházban.

Romániában egyelőre a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinái elérhetően | Fotó: Agerpres/EPA

Vidéken a Nagyszalontai Városi Kórházban, a Ioan Cantacuzino utca. 2-4. szám alatt, az élesdi városi kórházban, a vaskohsziklási városi kórházban és Érmihályfalván a margittai Dr. Pop Mircea Kórház külső részlegén kezdték el a védőoltások beadását.

Az első körből kimaradt tehát nagyváradi helyszín, Váradszentmárton, Margitta, Belényes, Mezőtelegd, Tenke Barátka és Papfalva is.

Kolozs megyében is a központok egyharmada nyitott meg

A Kolozs Megyei Katasztrófavédelemi Felügyelőség január 14-én fogadta el a 30 oltási központ létrehozásáról szóló határozatot. E szerint Kolozsváron 13 központot alakítanak ki, Tordán hármat, Désen kettőt, Aranyosgyéresen, Szamosújváron, Bánffyhunyadon, Kiskalotán, Apahidán, Kajántón, Gyaluban, Járabányán, Egeresen, Szászfenesen, Kisbácsban valamint Mócson egy-egy központ lesz. Kolozs megyében 550 egészségügyi alkalmazott vesz részt az oltási programban.

Az oltási kampány első szakaszában tíz egységben lehet oltásra előjegyeztetni, ebből hat Kolozsváron működik. Az Árpád-tető utcai (Aleea Peana) Ioan Creangă iskolában, a Csillagvizsgáló (Observatorului) utcai Unirea orvosi központban. De oltópontot alakítottak ki a Mócok útján a Prof. Dr. Nicolae Stăncioiu (19. szám) szívkórházban és a MedLife magánkórházban (31. szám). A volt Zápolya/Dosztojevszkij (Traian Moșoiu) utcai Dr. Constantin Papilian kórházban, valamint a Honvéd (Dorobanților) úti Regina Maria Kórházban is lehet regisztrálni.

A fennmaradó négy működő oltási központ Tordán a Mihai Viteazul Főgimnáziumban, Désen a Mária királyné utcában lévő szociális ellátó központban, Szamosújváron a Kemény Zsigmond Gimnáziumban és Aranyosgyéresen az Élelmiszerpiac csarnokában, a Maros (Mureșului) utca 18. alatt található.  

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?