Cioloş szerint az USR-nek még a nyár előtt meg kell tartania kongresszusát

Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) hétfőn lemondott elnöke úgy véli, hogy mielőbb meg kellene tartani az alapszabály-módosító és tisztújító kongresszust.

A politikus azután távozott az elnöki tisztségéből, hogy a párt országos elnöksége elutasította az USR modernizálását célzó programját. Kedden a DigiFM rádiónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a testület még nyár előtt megszervezi a kongresszust.

„Úgy gondolom, hasznos volna mielőbb kongresszust tartani, amelyen tisztázhatnánk néhány kérdést a párt megszervezésével, belső működéssel kapcsolatban. Arra kellett törekednünk, hogy megteremtsük a feltételeket a kettősségek felszámolására. Hogy többé ne beszélhessünk a Barna-táborról, a Cioloş-táborról, a volt PLUS-ról, a volt USR-ről” – magyarázta.

Fotó: Agerpres

Szerinte ha sikerül mindezt nyárig megvalósítani, akkor a pártnak van esélye arra, hogy ősszel valódi ellenzéki erőként lépjen fel, nem csak a bukaresti politikában, hanem a területi szervezetek szintjén is. Ha azonban nem sikerül tiszta vizet önteni a pohárba, és visszaadni a hitet a párt tagjainak, az alakulat rendkívül legyengülve vághat neki a választási esztendőt megelőző évnek – fűzte hozzá.

A volt pártelnök úgy véli, hogy a Dan Barnát támogató, illetve a és a Dacian Cioloşt támogató tábor közötti ellentét „mesterséges” fenntartása nem járható út az USR számára. Emlékeztetett: tavaly arra kérte a tisztújító kongresszus előtt Dan Barnát, hogy mindketten lépjenek hátra, ne pályázzák meg az elnöki tisztséget, mert ezzel esélyt adnak a párt „regenerálódására”. Ugyanakkor Cioloş szerint az országos elnökségben többséget képező csapat „kevés teret enged a valódi párbeszédnek”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hangsúlyozta, hogy az USR tagjainak elképzelései és jövőképei összeegyeztethetők, de „dolgozni kell még” a párt megszervezésén. Véleménye szerint az USR-nek „nehéz lesz” meggyőznie a választókat, ha nem egy belsőleg koherens alakulat képét mutatja.

Cioloş emlékeztetett arra, hogy az országos elnökségben rendszerint 11–14-es szavazataránnyal születtek a döntések Dan Barna táborának javára. „Én pártelnökként soha nem tudtam meggyőzni legalább egy, két vagy három kollégát a Dan Barna listáján megválasztott többségből egyetlen olyan elképzelésemről sem, ami hozzájárult volna a belső kohézió megteremtéséhez. (...) Úgy gondolom, hogy a fúzió időszakának lejárta után sem kerültek a helyükre a dolgok a pártban” – mondta az USR volt elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?