Börtönbe kerülhetnek azok a vasúti alkalmazottak, akik nem hajlandók megfújni a szondát

Döntő házként elfogadta a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely börtönbüntetéssel sújtja azokat a vasúti szállítási eszközök biztonságos közlekedéséért és a vasúton történő manőverekért felelős munkavállalókat, akik nem hajlandók alávetni magukat az alkohol vagy pszichoaktív anyagok szervezetükből való kimutatására irányuló eljárásnak.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy 2-től 7 évig terjedő börtönbüntetés róható ki azokra a vasúti szállítási eszközök biztonságos közlekedéséért és a vasúton történő manőverekért felelős alkalmazottakra, akik elhagyják munkavégzésük helyét, kockáztatva ezzel az illető szállítási eszközök biztonságát.

Illusztráció: Agerpres

Hasonló szabadságvesztéssel büntetik a tervezet szerint azokat a szállítási eszközök biztonságos közlekedéséért és a vasúton történő manőverekért felelős alkalmazottakat, akik véralkoholszintje meghaladja a 0,80 g/l-t, vagy akik pszichoaktív anyag hatása alatt állnak munkavégzés közben.

Szintén 2-től 7 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki azokra a szállítási eszközök biztonságos közlekedéséért és a vasúton történő manőverekért felelős alkalmazottakra, akik megtagadják az alkoholszint vagy a pszichoaktív anyagok jelenlétének megállapításához szükséges biológiai minták vételét.

Ha a fent említett bűncselekmények vasúti balesetet eredményeznek, a kiszabható börtönbüntetés 3-től 10 évig terjed, és bizonyos jogok megvonásával jár - írja elő a jogszabály, amelyet korábban már elfogadott a szenátus, most a képviselőház döntő törvényhozási fórumként szavazott róla.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?