„Garancia” használtautó-vásárláshoz: jövőre érkezik az Auto-Pass

Egy új iratra is szükség lesz jövőre ahhoz, hogy Romániában bejegyzett autóját itthon eladja; a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) jövőre úgynevezett RAR Auto-Passt bocsájt majd ki, amit az eladónak be kell mutatnia a vásárlónak.

Egyebek mellett erről számolt be kedden az RAR igazgatója, Mihai Alecu, amikor részt vett a Bukaresti Autószalon megnyitóján. „Dolgozunk a RAR Auto-Pass gyakorlatba ültetésén. Ez jövőre lesz elérhető. Bármilyen, Romániában bejegyzett autó megvásárlása esetén garanciát kínálunk a jármű műszaki állapotát illetően, mint ahogyan a RAR szakemberei által megállapított hibákat is feltüntetik majd az iraton. Szeretném hangsúlyozni a jármű műszaki állapotának tudatosítását, mert ez egy jelentős tényező a közúti balesetek csökkentésére” – fogalmazott.

Fotó: RAR

Mint arra a RAR keddi közleménye rámutatott, gépjármű-nyilvántartó által kibocsátott Auto-Pass 2024-től lesz kötelező. Azon feltüntetik majd a járművel megtett valós kilométerek számát, ugyanakkor azokat a korábbi, esetleges baleseteket is, amelyek károsíthatták a jármű biztonsági rendszerét. Ezen túlmenően a RAR-nak van egy úgynevezett eXpert nevű programja is, amely Bukarestben és Kolozsváron vehető igénybe. Ezekben a városokban azok, akik használtautót akarnak vásárolni, felkereshetik a RAR kirendeltségeit, és ott átvizsgáltathatják a járművet. A nyilvántartó munkatársai kiadnak arról egy iratot, amely a jármű teljes történetét tartalmazza, beleértve az azzal megtett kilométerek számát és az esetlegesen elrejtett hibákat is.

A hétfőn kezdődött 20. bukaresti autókiállítás alkalmával a RAR standjánál a látogatók kérhetik a hivatal munkatársait, hogy ellenőrizzék járműveik kilométeróráját. Ehhez korszerű műszerek állnak a rendelkezésükre, az eljárás pedig alig pár percet vesz igénybe és ingyenes – tájékoztatott a RAR.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?